Október 20-án 21 órakor a Ratkó-lányok című 2019-es darab lesz látható az M5 műsorán. A kétszereplős előadást eredetileg a Thália Színházban játszották Botos Éva és Gubás Gabi főszereplésével.

A darab egy évtizedekkel ezelőtt eltemetett családi titoknak ered a nyomába, egy különlegesen izgalmas korban, ami nem más, mint a Ratkó-korszak, tehát az 1950-es évek Magyarországa. A színmű írója és rendezője, B. Török Fruzsina egy rég elfeledett családi titkot göngyölít fel, amely mindenki számára izgalmas lehet, hiszen a nagyanyja, akiről a történet szól, Lénárd Judit volt, a sikeres és elismert tv-bemondónő. 1970. június 2-án bekövetkezett váratlan és tragikus halála egy országot foglalkoztatott és rázott meg. Mi történt azon a bizonyos júniusi napon? A titkokra, – melyekről akkor nem lehetett beszélni – majdnem 50 év után végre fény derül.

A darab Lénárd életének utolsó éjszakáját eleveníti fel, fény derül a bemondónő életének olyan mozzanataira, melyekkel most az utolsó éjszakán kell szembenéznie és számot vetnie lelkiismeretével. Ezek megismerésével képet kaphatunk a belső vívódásáról és arról, hogy mi vezethetett az öngyilkosságához.

Török Fruzsina nem kevesebbet vállalt, mint anyai nagyanyja lelkének megidézését, egy utolsó beszélgetés erejéig. Nem is beszélgetés ez, inkább szeánsz, amelynek most mindannyian a részesei lehetünk a tévéképernyők előtt.

Kiemelt kép: Botos Éva és Gubás Gabi a Ratkó-lányok című előadásban (Fotó: Juhász Éva)