Február 15-én, március 10-én és április 23-án a RAM-ART Színház ad otthont az Urbank Verbunk legújabb előadásának, a Ne hazudj a bolygónak! című, műfaji határokon átívelő tánc-showban a magyar néptánc hagyományainak ősereje találkozik a globális társadalmi kihívásokkal és a mesterséges intelligencia megjelenésével.

A show központi témája a társadalmunkat egyre nagyobb mértékben érintő mesterséges intelligencia kérdésköre. Bár napról napra az életünk egyre meghatározóbb tényezőjévé válik, e technológia megjelenítése a színpadi táncművészetben eddig nem elterjedt. A produkció grandiózus vizuális elemek segítségével mutatja be, hogy mi emberek a mesterséges intelligencia alkalmazásával hogyan bánunk az élőhelyünkkel, eddigi történelmünk folyamán alkotott környezetünkkel, és ennek fényében mi várhat ránk a jövőben. Az előadás olyan témákat is felölel, mint az ember okozta környezetvédelmi károk (pl. vízhiány, erdőtüzek), történelmünk, illetve napjaink globális társadalmi problémái (pl. holokauszt, faji megkülönböztetés, éhínség). Mindezt kiegészítve egy újragondolt zenei koncepcióval, melyben komolyzene nagyjainak legismertebb zeneművei egyedi hangszerelésben, szimfonikus zenekari alapokon, crossover hangzásban hallhatók, a világ legnagyobb popelőadóinak slágereivel szerves egységet alkotva.

A Ne hazudj a bolygónak! (Don’t lie to the Planet!) című Urban Verbunk show tehát egyszerre pörgő táncszínház, magával ragadó mozi, akrobatikus „újcirkusz”, kiegészülve egy crossover zenei élménnyel. A tánc és a zene mellett az előadást kísérő, grandiózus vizuális elemek, a vízzel feltöltött tánctér vagy a pirotechnikai látványosságok magával ragadó, egyedi élményt nyújtanak a közönségnek.

A produkció rendező-koreográfusa Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti igazgatója, Harangozó Gyula- és Junior Prima díjas táncművész és koreográfus, a zenei rendező Szitha Miklós, zenei producerként Pierpaolo Guerrini csatlakozott az alkotócsapathoz, míg a hangszerelésért Tóth Ádám felelt. A vizuált az ODPictures, a fény- és vizuáltechnikát pedig a Next Stage Team tervezte. Közreműködik továbbá Elina Nechayeva, Petar Markoski és Zdroba Patrik.