Március 13-án – a korábbi online változat után – először lesz látható élőben Szilágyi Enikő trianoni emlékestje a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában.

Az Ez már feltámadás! 2020-ban eredetileg a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumára készült, Magyarország szétdarabolásának tragikus következményeit dolgozza fel magyar klasszikus és kortárs irodalmi művek alapján. Hosszú évtizedeken keresztül nem esett szó sem az iskolákban, sem az egyetemeken, egyáltalán az oktatás semmilyen területén történelmünk ezen iszonyú évéről, és az elszakított területeken élő magyar kisebbség meghurcoltatásáról, szenvedéséről.

Mit jelentett magyarnak megmaradni az idegenek által elfoglalt területeinken, anyanyelvünkért nap mint nap megküzdeni, kultúránkat, tradícióinkat megőrizni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás Ady Endre, Farkas Árpád, Kós Károly, Szentimrei Jenő, Székely János, Szőcs Géza, Márai Sándor, Farkas Wellmann Éva és Karinthy Frigyes műveinek felhasználásával, egyben arra is figyelmeztet, hogy a meggondolatlan, felelőtlen és rossz politikai döntéseknek többé már nincs helye. Csak az összefogás, az erős és mély identitástudat, értékteremtő létünk és egymás iránti szeretetünk, tiszteletünk menthet meg bennünket az elkövetkező évszázadokra.  

A 75 perces előadás zenéjét Cári Tibor (10, Szétszakítottak) szerezte, a díszletet Dobre Kothay Judit tervezte, a szerkesztésben Szőcs Géza volt Szilágyi Enikő segítségére. 

Kiemelt kép: Szilágyi Enikő (Fotó: Budapesti Operettszínház)