A Kár, hogy rák avagy always look on the bright side of life egy olyan színházi előadás, amely középpontjában a rákkal való küzdelem áll. Erről a témáról nem szívesen beszélünk, mert félünk tőle. Azonban, ha időben lépünk, ha kezelhető, ha szerencsénk van, ha farkasszemet nézünk és vitatkozunk vele, ha viccet csinálunk belőle, ha beszélünk róla, ha élünk, ameddig élhetünk, és nem adjuk fel, akkor a rák nem győzhet le minket. Akkor sem, ha belehalunk. A darabot a Trafó Kortárs Művészetek Házában januárt 14-én mutatják be a nagyközönség előtt.

A dokumentumdrámáiról ismert alkotócsapat legújabb bemutatója ezúttal a rákkal való szembenézésről szól, amelynek az apropója a PanoDráma alapítója, Lengyel Anna rákbetegsége volt, akinek életében a betegség új korszakot nyitott: új szakmai és személyes célokat tűzött ki maga elé, új embereket ismert meg, új barátságokat kötött, közben pedig lenyűgözte az orvostudomány fejlődése. Nem adta fel, de nem is ámította magát. Kérdezett, kutatott, döntéseket hozott. Erőt és ihletet merített a mumusból. Erről a meglepően inspiráló időszakról szeretett volna előadást készíteni, de a bemutatót 2020 novemberében a pandémia miatt el kellett halasztani. Sajnos így a premiert Lengyel Anna már nem élhette meg, az alkotók mégis úgy döntöttek, hogy a tiszteletére bemutatják a darabot. A produkció létrehozása során orvosokkal, hozzátartozókkal, kollégákkal, ismerősökkel és barátokkal készültek interjúk. Ezeknek a beszélgetéseknek és egyéb dokumentumoknak a szó szerinti felhasználásával formálódott meg az előadás.

A Kár, hogy rák avagy always look on the bright side of life című különleges produkcióban közreműködik Bartsch Kata, Dankó István, Dobra Mara, Szamosi Zsófia, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina és Váradi Gergely. Engelmann András, Eyassu-Vincze Barbara, Gaál Júlia, Lukács Levente, Rácz Réka, Rovó Virág, Temesvári Zsófia és Váth Máté pedig táncukkal színesítik az előadást. A rendező Ördög Tamás.

Kiemelt kép: Lengyel Anna (Fotó: Reviczky Zsolt)