A Szkéné Színház decemberben adta hírül, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemre vonatkozó energiatakarékossági intézkedések értelmében januárban és februárban kényszerszünetet kell tartaniuk. Előadásaiknak ebben az időszakban a Jurányi és a Trafó mellett a Radnóti Színház ad otthon. Utóbbi teátrumban az Elem című produkció mellett februárban a Szkéné 11 éve repertoáron lévő, ikonikus előadása, a Caligula helytartója is műsorra kerül.

Székely János darabja, amelyet a 20. századi magyar drámaírás egyik legkiemelkedőbb művének tartanak, 2011 júliusában debütált Szikszai Rémusz rendezésében a Zsámbéki Színházi Bázis, a FÜGE Produkció és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás közös produkciójaként. Hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár, ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak. Becsületről, barátságról és hűségről szól, illetve az árulásról és öncsalásról. Arról, hogy végre kell-e hajtani a parancsot bármilyen őrült is az, vagy mindent feláldozva szembe kell szállni vele. Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve. Mindezt ráadásul olyan történelmi személyek sorsában beszéli el, akik képesek voltak az áldozathozatalra és az önkéntes mártírhalálra is.

A február 5-én 19 órakor kezdődő előadásban színpadra lép Nagypál Gábor (Petronius), Király Attila (Decius), Szikszai Rémusz (Lucius), Kovács Krisztián (Probus), Tamási Zoltán (I. Agrippa), Fodor Tamás (Barakiás), Tóth József (Júdás) és Jaskó Bálint (római katona).

Kiemelt kép: Jelenet a Caligula helytartója című előadásból (Fotó: Puskel Zsolt)