Április 29. és május 8. között egyhetes fesztivált szervez Anya csak1! címmel a Jurányi, a Manna Produkció és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról – tabuk nélkül. A független színházi produkciók mellett beszélgetések, baba-mama találkozók és terápiás felolvasószínházi előadások is lesznek.

Ennek keretei között május 8-án a Radnóti Tesla Laborba kerül bemutatásra az Anya születik! című felolvasószínházi produkció is. Az előadás az anyasággal kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni, miközben rávilágít a gyerekvállalás nehézségeire, a folyamatos készenléti helyzetre, a rendszertelen étkezésre, azokra a dolgokra, amit mások maximum akkor vesznek észre, ha hiba kerül a gépezetbe. Mindezek mellett fontos üzenete a darabnak az is, hogy merjünk végre őszintén beszélni arról, hogy az anya szerep a 21. században igencsak megváltozott, hiszen mi emberek is rengeteget változtunk, az édesanyákat pedig sokkal több támadás éri, mint előtte. Ezért is érezhetik sokan sokszor, hogy nem jó anyák, de azok… Mindenki jó anya a saját kudarcaival együtt, még akkor is, ha épp ott és akkor nem ezt érzi…!

A szereplőket Réti Adrienn és Botos Éva keltik életre. A rendező Cseh Judit, aki szövegíróként is részt vett az alkotófolyamatba két társa, Réti Adrienn és Perczel Enikő mellett. A jelmezekért Rácz Nóra, a látványért Magyarósi Éva felel. A koreográfus Bodor Johanna.

Kiemelt kép: Az Anyacsak1! fesztivál plakátja (Fotó: Jurányi Ház)