A 2022/23-as évadban a második bemutatójára készül a Radnóti Színház. Decemberben Szálinger Balázs legújabb drámáját, a Kályha Katit állítja színpadra Rusznyák Gábor, a darab címszerepében pedig a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőt és a Radnóti Színház igazgatóját, Kováts Adélt láthatják a nézők, akit pár hónapja interjúvolt meg a Deszkavízió és többek között szóba került ez az előadás is. 

A történet az első világháború után játszódik Nagybányán, amely néhány hónapon belül a románok által megszállt területek egyik központjává vált – a darabnak ez a történelmi „pillanat” a tere és ideje, helyszíne pedig a Kályha nevezetű kocsma, a Kispiac téren, amelynek kétszeresen özvegy háziasszonya, Kályha Kati mindent megtesz azért, hogy túléljen és megvédje a sajátjait. Rusznyák Gábor utoljára 2005-ben rendezett a Radnótiban (Carlo Goldoni Karneválvégi éjszakáját), Szálinger Balázs pedig ugyancsak régi vendég a budapesti teátrumban (Oidipusz gyermekei, 2009), a legújabb darab azonban összehozta az alkotókat, akik kiegészültek a társulat kiváló művészeivel a november 2-án megtartott olvasópróbán. 

Kováts Adél a Kályha Kati olvasópróbáján a Radnóti Színházban (Fotó: Dömölky Dániel)

A Kályha Kati további szerepeiben olyan színészeket láthatnak majd az érdeklődők, mint Nagy Márk, Berényi Nóra Blanka, Schneider Zoltán, László Zsolt, Rusznák András, Porogi Ádám, Baki Dániel, Mészáros Blanka, Pál András, Gazsó György, Nagypál Gábor, valamint négy egyetemi hallgató (Sas Zoltán, Berkó Boglárka, Polák Ferenc, Tóth Dominik). A bemutató december 18-án lesz, jegyek már kaphatók. 

Kiemelt kép: A Kályha Kati szereplőgárdája (Fotó: Dömölky Dániel)