Gina című kortárs magyar színdarabot 2020. szeptember 26-án mutatták be a Radnóti Tesla Laborban. A dráma megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló gimnazista fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik, „beginázzák” az áldozatot és az internetre kerülnek fel kompromittáló fotók a lányról. E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, azonban nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás középpontjában egy, a fiatalokat erősen érintő téma áll, éppen ezért a Radnóti Színház és az eSzínház úgy tűzi műsorra most az online változatot, hogy azt középiskolai osztályok is meg tudják tekinteni a tanév utolsó napjain.

Mától egészen június 11-ig nyílik a pedagógusoknak lehetősége osztálylinket igényelni, amellyel az előadás az előre meghatározott napon és időintervallumban válik elérhetővé az osztályok számára. Az előadáshoz díjmentesen igényelhető tantermi foglalkozás is, amely egy előkészítő és egy, a megnézést követő feldolgozást foglalkozást foglal magában. A foglalkozás keretében az előadás egyes jeleneteiből kiindulva színházi, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül a fiatalokkal közösen gondolkodnak a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin.

Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki egyedi módszerrel dolgozott a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írta meg.

Kiemelt kép: Nagy Márk és Hajdu Liza a Gina című előadásban (Fotó: Dömölky Dániel)