Holnap 20 órakor az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán Puccini Pillangókisasszony című operájának keresztmetszetével folytatódik az OperaSzerda-sorozata. Az operairodalom egyik legtragikusabb szerelmi történetének címszerepében Rost Andrea lesz látható.

A háromfelvonásos opera szövegkönyvét Luigi Illica és Giuseppe Giacosa jegyzi John Luther Long 1898-as elbeszélése nyomán. A mű első bemutatójára 1904. február 17-én került sor a milánói Scalában, ahol nem sikerült elnyernie sem a szakma, sem pedig a nézők elismerését. Így a 20. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője arra kényszerült, hogy átírja a Pillangókisasszony eredetijét, az új változat három hónappal később, májusban debütált Bresciában, ahol már elsöprő sikert aratott.

Cso-Cso-szan és Pinkerton története a Kelet és Nyugat találkozását dolgozza fel: a 15 éves gésa feladja vallását és kultúráját amerikai vőlegényéért, vállalva azt, hogy családja kitagadja. A férfi azonban nem veszi komolyan ezt az áldozatot, csak a kalandvágy fűti, így a szemünk előtt sorvad el Pillangókisasszony, akit csak kitartó szerelme és gyermeke tart életben.

A koncertszerű keresztmetszetben Rost Andrea mellett énekel Ulbrich Andrea (Szuzuki), Boncsér Gergely (Pinkerton), Fokanov Anatolij (Sharpless) és Megyesi Zoltán (Goro). Zongorán közreműködik Szennai Kálmán, az est művészeti vezetője Kovács Mária Anna, a műsorvezető pedig Mona Dániel.

Kiemelt kép: Rost Andrea és Boncsér Gergely (Fotó: Rákossy Péter)