Ma, az Európa-napon indul útjára az Európai Színházi Konvenció által életre hívott Renaissance elnevezésű kezdeményezés, melynek keretében a közösségbe tartozó 18 ország 22 vezető színháza fogott össze, hogy országuk sajátosságaira alapozva képet alkossanak arról, mit jelenthet a színházak számára a pandémián túli újjászületés. Magyarországot a Pesti Magyar Színház képviseli a projektben.

Az alkotóknak a reneszánsz fogalma a pandémiával való együttélés után a virtuális térben újjászülető színházat is jelenti, ennek megfelelően a résztvevő teátrumok a digitális térre kifejlesztett új kifejezési módokat és dramaturgiát mutatják be ötperces rövidfilmjeikben.

„Új módot akartunk találni arra, hogy tagszínházaink továbbra is közös munkát végezhessenek. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk tagszínházaink rövidfilmjeit. Átgondolt, gyönyörű, változatos stílusú és művészi hatású filmek készültek” – fogalmaz Heidi Wiley, az ETC ügyvezető igazgatója a projekt kapcsán.

A Pesti Magyar Színház saját videóját a néhány hónapja bemutatott Rómeó és Júlia előadására alapozta: a kisfilmben különböző nemzetközi adaptációk keverékét alkalmazták, az alkotók (kreatív koncepció: Deres Péter és Gémes Antos, operatőr/vágó: Rick Zsófia) így tudták leginkább bemutatni a kulturális és dramaturgiai különbségeket, a szavak, nyelvek, szövegek fölött álló örök érzéseket.

Ma éjfélig minden résztvevő ország videója elérhető az ETC honlapján, illetve június 4-ig egyesével is közzéteszik ezeket a Konvenció online felületein, a Pesti Magyar Színház kisfilmjére június 1-jén kerül sor.