Szeptember 17. és 21. között rendezik meg a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, amelyet a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő, Magyarország elsőként alapított modern balett társulatának, a Pécsi Balett táncművészeinek előadása nyit meg. A programsorozat szervezői idén is törekedtek arra, hogy minél színesebb programot állítsanak össze, és minél több, Pécsett kevésbé ismert tánctársulatnak adjanak lehetőséget a bemutatkozásra. A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

A nyitóelőadás, a Pécsi Balett 60 – jubileumi est tánc- és filmpremier is lesz egyben. Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki koreográfia minden jubileumon felújításra került eddig a Pécsi Balett történetében. A 60. évfordulóra – Vincze Balázs művészeti vezető ötletére – új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával és Kozarics Viktor jelmezeivel állítják színpadra ezt az emblematikus darabot szeptember 17-én a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A műsor második részében a Több mint balett című dokumentumfilm debütál majd, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat, személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat az alkotókat, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami, továbbá öt fiatal táncos mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk. A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az EMMI támogatta.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője és Uhrik Teodóra ügyvezető (fotó: Borbás Betti)

Szeptember 18-án a Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor, a GG Tánc Eger pedig Roberto Galvan Beethoven V. című egyfelvonásosát hozza el. Este a Pécsi Balett tagjaiból álló PB2Company egy kortárs projekt-előadással debütál BREAKOUT címmel. Szeptember 19-én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny Egyszer visszatérsz koreográfiáját láthatják a nézők. Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás című előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat érkezik a Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiájával. Szeptember 21-én, a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes nagyszabású táncszínjátéka, az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz zárja a tánc egyhetes ünnepét Pécsett.

Kiemelt kép: Frank Edina, a Pécsi Balett táncművésze (fotó: Borbás Betti)