A Pannon Filharmonikusok évadnyitó budapesti sajtótájékoztatóján Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a pécsi székhelyű szimfonikus zenekar egy olyan város kultúráját mutatja be, amely a magyar művelődéstörténetnek és művészeti életnek az egyik zászlóshajója.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy a nemzetközileg is magas színvonalon működő Pannon Filharmonikusok volt az első zenekar, amely a Müpában saját bérletsorozatot indított 2005-ben. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója kiemelte, hogy a zenekar a Müpában bátran mutat be zenei különlegességeket az érdeklődő közönség számára. A Pannon-bérlet öt koncertje mellett a PFZ részt vesz a 2023-ban megrendezésre kerülő zeneszerzői maratonon, amely Prokofjev életművére fókuszál a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezésében. Két további zenei esemény, a Bartók Tavasz és a Bel canto áriaest is a Müpa és a Pannon Filharmonikusok együttműködésével jön létre.

Szeptember 30-án Alissa Margulis hegedűművész lép fel a pécsi zenekar közreműködésével az Enchanté című hangversenyen. December 9-én Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző és karmester két különleges szerzeménye hangzik el a Tiszta forrásból címet viselő koncerten, valamint a művész Bartók Béla Cantata Profana című kompozícióját is dirigálja. Januárban Bogányi Tibor karmester Olli Mustonen finn zongoraművész közreműködésével Grieg a-moll zongoraversenyének és Dohnányi Ernő II. szimfóniájának előadására készül. A pécsi szimfonikus zenekar ennek a koncertnek a bevételével a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. Márciusban, a Tavasszentelő című előadáson Joseph Haydn, Bartók Béla és Igor Sztravinszkij kompozíciói hangzanak el a pécsi művészek tolmácsolásában. Az évad végéhez közeledve meghallgathatjuk Richard Strauss és Mahler szerzeményeit Andrij Jurkevics ukrán karmester vezényletével és Eri Nakamura japán szopránénekesnő közreműködésével.

Az idei évad kuriózuma, hogy a Pannon Filharmonikusok a zenekar teljes vonós hangszerparkján megvalósította Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester innovációját, az úgynevezett TOVA-rendszert. A TOVA húrtartó rendszernek hangrezonancia szabályozó, és hangfeszültség oldó funkciója van, mely egy teljesen új perspektívát nyit a vonós hangszerek kezelhetőségében és megszólaltathatóságában.

Kiemelt kép: Pannon Filharmónikusok (Fotó: Pannon Filharmónikusok Facebook oldal)