Hazai és külföldi produkciók (mint a Hanussen, A napfény íze, a Kémjátszma, a München vagy éppen a Suszter, szabó, baka, kém) is előszeretettel forgatnak évtizedek óta a Nyugati pályaudvaron, így nem meglepő, hogy tavaly az Európai Filmakadémia (EFA) az Európai Filmkultúra Kincse címmel tüntette ki azt, amelynek alkalmából pár napja egy emléktáblát avattak fel a vasútállomás csarnokában. 

Amiképpen azt Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéésért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Filmntézet elnöke elmondta az emléktábla-avatáson, a pályaudvar terveit az osztrák August de Serres építész és az Eiffel-torony miatt később világhírűvé váló Gustave Eiffel cége készítette. Elődjéből indult 1846. július 15-én az első magyar gőzvonat Vácra, a maga korában technikai bravúrnak számított az épület. Az EFA ügyvezető igazgatója, Matthijs Wouter Knol szerint az Európai Filmkultúra Kincse címmel kitüntetett építmények fontos szerepet játszanak az európai filmgyártásban, ekképpen pedig kiemelt jelentőségű a megőrzésük. Immáron a Nyugati pályaudvar is egy közülük, és az emléktáblán elhelyezett QR-kód segítségével meg lehet tudni, hogy milyen filmekben szerepelt. 

Az emléktábla átadása a Nyugati pályaudvaron (Fotó: NFI)

Az Európai Filmakadémia 2015-ben kezdeményezte az Európai Filmkultúra Kincsei programot, azóta pedig 35 helyszínt tüntettek ki ezzel a címmel, többek között az odesszai Patyomkin lépcsőt, a londoni Freemason’s Hallt, a római Trevi-kutat, Dubrovnik főutcáját és Amélie Poulain párizsi kávézóját is. 

Kiemelt kép: A Nyugati pályaudvar (Fotó: Szállás.hu)