December 11-én 21 órakor Puccini A Nyugat lánya című előadása lesz látható az Erkel Színház produkciójaként az M5 csatorna műsorán.

Giacomo Puccinit egy New York-i útja során látott darab, David Belasco The Girl of the Golden West című előadása ihlette meg talán legkülönlegesebb operájának megírására. A színházi alapanyag jó választásnak bizonyult, a hatásos történetvezetés biztos kézzel tereli a nézőket a végkifejlethez. Minnie karaktere is jól illeszkedik a Puccini hősnők sorába: a szerelem, szenvedély vezérli, és ezért az életét sem fél kockára tenni. A történet a vadnyugatra kalauzolja el a nézőket, ahol egy westernfilmbe illő szerelmi sztorinak lehetnek szemtanúi: Minnie, a helyi kocsma tulajdonosa, minden férfi álma, érte versengenek az aranyásók és a seriff is, aki mindenre képes, hogy a lány az övé legyen. Csakhogy egy nap egy idegen sétál be a kocsmába, aki azonnal elrabolja a lány szívét. Azt azonban, hogy ki ez a titokzatos férfi senki sem tudja…

Az opera ősbemutatójára 1910. december 10-én, a New York-i Metropolitan operaházban került sor. A szerelmes vadnyugati történet 2018-ban került az Erkel Színház repertoárjára, az Oroszország- és Európa-szerte foglalkoztatott Vaszilij Barkhatov rendezésében, aki a mű univerzális témáira és a cselekmény tértől független konfliktusaira tekintettel a darabot Nyugat-Európába helyezte. Ez volt az orosz rendező első munkája Budapesten, aki újszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektált. Minnie szerepében Bátori Évát, Dick Johnson banditaként Gaston Riverót, Jack Rance seriffként Szegedi Csabát láthatjuk a felvételen, mellettük Balczó Péter és Bakonyi Marcell tűnik fel a főbb szerepekben. A díszletet Zinovy Margolin, a jelmezeket Olga Shaishmelashvili tervezte, a karmester Kocsár Balázs volt.

Kiemelt kép: Jelenetkép A Nyugat lánya című előadásból (Fotó: Opera)