Életünk egyre gyorsul, egyre kevesebb időt fordítunk magunkra, pihenésre, és kiváltképp igaz ez az év utolsó hónapjaira, amikor a munka mellett minden gondolatunk a karácsony, az ajándékok vásárlása és egyéb az ünnephez köthető tevékenység körül forog. A Libri karácsonyi kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy az olvasás bárhol és bármikor képes kiszakítani minket a hétköznapok sodrásából, így teremtve olyan nyugalmat, amire mindannyian vágyunk.

A Sussexi Egyetem 2009-es kutatása szerint már napi fél óra olvasás is 68%-kal csökkenti a stressz élettani hatásait. A könyvek, a történetek nemcsak abban segítenek, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, de olvasás közben lelassulunk, megnyugszunk, így egész szervezetünk hatékonyabban tud regenerálódni. Vagyis az olvasás nemcsak a szabadidő eltöltésének egy lehetséges módja, hanem olyan tevékenység, ami kiszakít minket a mozgalmas hétköznapokból, nyugalmi helyzetet teremt, így egyfajta terápiaként is szolgál. Egy jó könyv bárhol és bármikor képes tökéletes nyugalmat biztosítani, legyünk egy tömött buszmegállóban vagy egy teli vonaton, de akár még a nyüzsgő városi forgatagban is teljesen ki tudunk kapcsolódni az olvasás segítségével.

Idén karácsonykor kampányában a Libri az olvasás által teremtett nyugalmat helyezi a középpontba. A könyvesboltokban, valamint a bevásárlóközpontokban otthonosan berendezett olvasósarkokat alakítanak ki annak érdekében, hogy a közönség egy időre kiszakadhasson a bevásárlás forgatagából. A honlapra látogatók pedig beleolvashatnak, illetve belehallgathatnak olyan friss megjelenésű könyvekbe, mint Bödőcs Tibor, Náray Tamás, Presser Gábor, Fábián Janka, Ugron Zsolna vagy Orvos-Tóth Noémi kötetei, amik pár perc nyugalmat ajándékoznak az olvasás szerelmeseinek, a részleteket maguk a szerzők olvassák fel. Ezek mellett a Libri saját podcast-műsort is indít: a Könyvtámasz első vendégei Fábián Janka, Orvos-Tóth Noémi és Presser Gábor lesznek. A beszélgetéseket Szűcs Péter író, újságíró vezeti, segítségével a hallgatók betekintést nyerhetnek a megszólalók életébe, munkásságába és megismerhetjük frissen megjelenő könyveik kulisszatitkait is.

Kiemelt kép: A nyugalom a legszebb ajándék kampány plakátja (Fotó: Libri)