Összefogott a Telekom és a JCDecaux, ugyanis az idén ötödik alakalommal meghirdetett Álljon meg egy novellára! pályázat új keretek között valósul meg: digitális kiegészítést kap.

A korábbi évekből is ismert Álljon meg egy novellára! nyertes pályázataival a nagyközönség is találkozhatott, hiszen ezek az öt perces alkotások az ország legforgalmasabb busz- és villamosmegállóiban voltak olvashatóak. Idén a Telekom által kiválasztott különdíjas szerzőket arra kérték fel, hogy Kukorelly Endre vezetésével, saját írásaik alapján, hozzanak létre egy közös történetet. Ennek a műnek a színpadra állítását a PopUp Produkció látta el, Varga Lóránt író segítségével. Az így létre jött darab, az Ébresztő címet viseli és Bakonyi Alexa, Jerger Balázs és Kocsis Pál színművészek keltik életre színpadon.

“Hat író, hat külön stílussal, hat különböző történettel, mindössze hat nap alatt alkotta meg a színdarab alapjául szolgáló művet” – mondta Szabó Béla, a Telekom márkakommunikációs igazgatója. „Mivel nincs rendező, így a színészek a próbák során közösen alakítják véglegessé a színdarabot. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez az utolsó pillanatig folyamatban volt, sőt, amíg műsoron tartják az Ébresztőt, addig mindig változni fog egy kicsit.”

Mindezek mellett, még egy színezetet kap a projekt, a Telekom csapata ugyanis azon dolgozott, hogy a digitalizáció segítségével még teljesebbé tudják tenni a darabot. Ez két platformon valósult meg. Az egyik, hogy a hat novellát az írókról mintázott avatarok segítségével hallgathatják meg, akár az otthonukban is az érdeklődők, az AR, vagyis kiterjesztett valóság segítségével, ehhez a Telekom – AR novella applikációt szükséges letölteni.

Emellett a színpadi produkció virtuális elemekkel való kombinálása egy kísérlet kezdete, hiszen az alkotók azt próbálják felmérni és bemutatni, hogy a digitalizáció és a színház hogyan tudják erősíteni egymást, ennek hatására hogyan lesz a színházi élmény még teljesebb és könnyebben befogadható.

Kiemelt kép: Telekom Családlátogatás AR alkalmazása (Forrás: Telekom)