November 8-án nyílik meg az Easttopicsban a Lilith Öröksége művészcsoport, vagyis Fajgerné Dudás Andrea Júlia és Oláh Orsolya közös kiállítása, a Woman Flat. A megnyitón Tatai Erzsébet, művészettörténész is részt vesz.

A Woman Flat a csoport 10 éves fennállásának, valamint Judy Chicago amerikai feminista művész kultikussá vált Womanhouse (1972) című feminista installációból és performanszból álló kiállításának 50. évfordulója alkalmából jött létre. A Lilith Öröksége művészcsoport számára Judy Chicago, illetve Miriam Schapiro kanadai feminista művész eszmeisége kiemelten fontos. Erre az örökségre reflektálva és építve készültek az Easttopics tereibe azok a helyspecifikus installációk, amelyek a legintimebb helyet, az otthont állítják középpontba. A női egyenjogúságot szokatlan módon megközelítő kiállításban a látogató a közös terekből haladhat a bensőségesebbig, mintegy szimbolikus utat bejárva az aktuálpolitikai és társadalmi ügyként kezelt, nők életét, státuszát meghatározó kérdésektől a magánügyig, intimszféráig.

Bár 2022-ben, mások az égetően fontos kihívások a nők életében és társadalmi konvenciók tekintetében, mint 50 éve ezelőtt, a kiállítás tematikájának aktualitása és a nőművészek gondolatébresztő aktivizmusa is legitim, szükségszerű. Az aktuálpolitika és a gender kérdések viszonya a mai napig megoldatlan, így elengedhetetlenné vált mind az összetartó közös munka, mind a párbeszéd, hogy a szakadék ne mélyüljön.

A kiállítás november 9-től január 14-ig látogatható.

Kiemelt kép: Woman Flat (Forrás: Easttopics)