November 26-án 21 órai kezdettel közvetíti az M5 csatorna a Báthory Erzsébet című musical-operát, amelyet 2012-ben láthatott a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Kolozsvári Magyar Opera koprodukciójában.

A legendás Báthory Erzsébet alakja és sorsa még ma is foglalkoztatja a tudósok és az emberek fantáziáját. Báthory a köztudatban még mindig női Drakulaként, vérgrófnőként él. A történészek szerint a valóban labilis idegzetű asszony politikai bűnügy áldozata lehetett. Alakja itthon és külföldön is számos irodalmi mű, vers, regény és film ihletőjéül szolgált, hiszen egyszerre van jelen benne titok, féltékenység, szerelem, vágy, erotika, érzékenység és szadizmus.

A musical-opera szövegkönyvét Miklós Tibor (Anna Karenina, Abigél, Légy jó mindhalálig, Menyasszonytánc, Sztárcsinálók) írta, zenéjét Szomor György (Diótörő és Egérkirály, Monte Cristo grófja, Robin Hood) szerezte, aki Thurzó Györgyként színpadra is lépett a produkcióban. A címszereplőt Benedekffy Katalin alakította, partnerei voltak többek között Zöld Csaba (Nádasdy Ferenc), Miller Zoltán (Caravaggio), valamint Szemenyei János, aki a zenés mű egyetlen kitalált alakját, Walter nyomozót keltette életre. Az ősbemutatót Bagó Bertalan álmodta színre Vereckei Rita díszlet- és Kiss Bori jelmezterveivel.

Kiemelt kép: Jelentkép a Báthory Erzsébet musical-operából (Fotó: Puskel Zsolt)