Január 10-én mutatta be a Független Színművészetért Alapítvány és a Manna Produkció közösen a Mozsár Műhelyben Dodo Gombár Ég és nő között című kétszereplős darabját, melyet Fodor Annamária állított színpadra Kakasy Dóra és Bercsényi Péter főszereplésével. Az előadás 12 képen keresztül boncolgatja a férfi-női viszonyokat, az egymástól független jelenetek, hangulatok 12 találkozás történetét mesélik el.

A szlovák drámaíró művét 2003-ban Eszenyi Enikőre és akkori kedvesére, a cseh Milan Mikulcíkra írta, a színpadi kollázs ősbemutatója a Thália Színház Új Stúdiójában volt. Az előadás nem csak a magánéleti szálak ismeretében volt rendkívül érdekes, az is különlegessé tette, hogy a két színész nem beszélte egymás nyelvét, ezért Dodo Gombárnak, aki egyébként a darab rendezője is volt, a nyelvi korlátokat is le kellett küzdenie a példány megírása közben. Az akkori kritikák szerint ez bravúrosan sikerült neki: „Eszenyi a perzselő szerelmet, a dühödt féltékenységet játékkal, néma jelbeszéddel csodálatosan adja elő. Milan Mikulcík egyenrangú partnere Eszenyinek.” – olvasható a medicalonline.hu 2003-as cikkében.

Bercsényi Péter és Kakasy Dóra (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Ezzel szemben Kakasy Dóra és Bercsényi Péter előadásában nagyon is fontos szerepe van a szavaknak, bravúros párbeszédek során jutunk el Ádám és Éva teremtésétől egészen az elmúlásig. Minden egy almával kezdődött, hangzik el Blasek Gyöngyi, a Budapest Bábszínház színművészének narrációjában, akinek megnyugtató hangja vezet át bennünket egyik jelenetből a másikba, ezzel is keretet adva az előadásnak. Ugyanilyen összekötő elem a Zöldy Z. Gergely által tervezett vizuális világ, amelynek nem csak az alma központi eleme (hogy egészen pontosak legyünk, a gránátalma), hanem a kígyó is, a kivetítőn megjelenő grafika, illetve az egyik mozgatható díszletelem megjelenése is azonnal jelzi számunkra, hogy máris a következő jelenetbe csöppenünk.

A két színművész Lorenz Hart világhíressé vált dalával, a The Lady Is a Tramp-pel nyitja a darabot, amely 1937 óta olyan hírességek előadásában hangzott már el, mint Frank Sinatra és Ella Fitzgerald, Ringo Starr, de elénekelte 2011-ben Lady Gaga és Tony Bennet is. Bercsényi Péter és Kakasy Dóra is azonnal revühangulatot teremtettek a Mozsárban, mindketten remek hangi adottságokkal rendelkeznek, amelyet meg is tudtak mutatni az előadás első perceiben. Ezt követően is különleges színpadi megoldásokat láthatnak a nézők, az árnyjátéktól kezdve az erotikusnak induló, de veszekedésbe torkolló tangójelenetig, izgalmasabbnál izgalmasabb szituációkban láthatjuk a „férfit” és a „nőt”. Akik többnyire szerelmesek, vagy van olyan kép is, ahol éppen már nem, de végül ez is a köztük lévő kölcsönhatásról szól, hiszen a világon mindennek ez ad értelmet az alma leszakításától kezdve.

Kakasy Dóra és Bercsényi Péter (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Érzékelhetően jól működik a két színész között a kémia, amellett, hogy nagyon jól mutatnak együtt, végig szépen, egymást segítve dolgoznak a színpadon és a színpadon kívül is. Kettőjük harmóniáján pedig átsejlik Fodor Annamária rendezői koncepciója is, tulajdonképpen egy stílusgyakorlatot láthatunk, amelyben mindenki jól érzi magát, az alkotók és mi nézők is. Főleg az olyan jelenetek közben, amikor előkerülnek a mindhárom alkotót összekötő bábok, vagy éppen amolyan tarantinósan elindulnak a színészek bankot rabolni némi kokainnal a véráramukban.

„Pont azt teszi, ami egy jó előadás feladata. Gondolatot ébreszt. Nem állít semmit, nem is kérdez, nem üzen, hanem felvet, mégpedig úgy, hogy utána egy jóízűt lehet beszélgetni és asszociálni. És egy idő után már nem is a darabról beszélsz, hanem az életről. Ez nagyon fontos a mai világban. Hogy foglalkozzunk egymással, a jövőnkkel, a jelenünkkel, az adott pillanattal, meg egyáltalán az élettel, mint olyannal.” – nyilatkozta Bercsényi Péter a Spilák Klárának adott interjújában, és ezzel mélységesen egyet kell értenünk.

Az Ég és nő között című előadás legközelebb február 27-én este 19 óra 30 perctől lesz látható a Mozsár Műhelyben, amely után az alkotók közönségtalálkozó keretében beszélgetnek a darabról Oláh Andrea vezetésével. Néhány jegy még kapható rá, ne hagyjátok ki, mert ritkán látható ilyen mély gondolatokkal átszőtt, mégis szórakoztató formába csomagolt leirat a férfi-női viszonyokról.

Kiemelt kép: Kakasy Dóra és Bercsényi Péter (Fotó: Kállai-Tóth Anett)