Idén is megrendezésre kerül a VIDOR Fesztivál, ahol számos nagy sikerrel játszott előadás lesz látható. A legnagyobb nevettetők seregszemléjét augusztus 27. és szeptember 4. között tartják Nyíregyházán.

A Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán összesen nyolc társulat mutatkozik be. Az Orlai Produkciós Iroda Hogy szeret a másik című előadásában Ötvös András, Ullmann Mónika, Grisnik Petra és Pataki Ferenc lép színpadra, a Játékszín tavaly ősszel debütált Nagyvárosi fények című Chaplin-filmadaptációjában pedig Nagy Sándor, Csonka András, Zsurzs Kati és Gáspár Kata szórakoztatja a nézőket a különleges, a némafilmeket korát visszaidéző produkcióval. A székesfehérvári Vörösmarty Színház a Gáspár Sándor főszereplésével, Szikora János rendezésében bemutatott Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabbal érkezik, a Karinthy Színház pedig a Lököttek című vígjátékkal, amelyben olyan színészekkel találkozhatunk, mint Pápai Erika, Balázs Andrea, Marton Róbert vagy Baronits Gábor. A Budaörsi Latinovits Színház Figaro házassága című előadásában Makranczi Zalán, Spolarics Andrea és Mertz Tibor lép színpadra, de bemutatkozik a Nagyszínpadon a Váci Dunakanyar Színház is, a Horváth János Antal által rendezett Liliomfival Takács Géza, Decsi Edit és Molnár Bence főszereplésével, a Szatmárnémeti Északi Színház az Illatszertár előadással (rendező: Márkó Eszter); valamint a tatabányai Jászai Mari Színház is a Francia rúdugrás című darabjukkal, melynek főszereplői Bakonyi Csilla, Lapis Erika, Honti György, és Crespo Rodrigo, aki egyben az előadás rendezője is.

Járó Zsuzsa és Mészáros Máté a Határátlépések próbáján (Fotó: Takács Attila)

A Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamara programjában idén is helyet kapnak a klasszikus vígjátékok és kísérletező, formabontó előadások egyaránt. A Nemzeti Színház A súgó című előadással érkezik, Ács Eszter, Barta Ágnes és Berettyán Sándor főszereplésével (rendező: Berettyán Nándor); a Ferencvárosi Pinceszínház Maggi és Lillemor – Mamu alatt izzik a parázs című vígjátéka Mertz Tibor és Bezerédi Zoltán előadásában és Réthy Attila rendezésében, a Spirit Színház Szexpedíció című előadását pedig Hegyi Barbarával és Seress Zoltánnal láthatja a közönség (rendező: Bányai Gábor). Az Orlai Produkciós Iroda Határátlépések című előadásában többek között Járó Zsuzsa, Péter Kata, Mészáros Máté és Ötvös András lép színpadra, Dömötör András rendezésében; a Fórum Színház Love.hu című produkciójában pedig Gondor Kata és Lengyel Ferenc szórakoztatja a közönséget (rendező: Lengyel Ferenc). Látható lesz továbbá Katona László, Jankovics Anna és Jaskó Bálint is a Nézőművészeti Kft. Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém című előadásában, melyet Gyulay Eszter állított színpadra. A Junion Színház, az RS9 Színház és a Neptun Brigád közös produkciója, a Minden jót, Elling! is bemutatkozik, Baksa Imre, Vass György, Kövesdi László, Kakasy Dóra főszereplésével (rendező: Koleszár Bazil Péter), valamint egy rendhagyó előadást is vendégül látnak a szervezők: a Láthatáron Csoport Én, te, mi – haladunk a korral című darabját Feuer Yvette, Stubnya Béla és Buzási Fanni főszereplésével Szabó Veronika rendezte.

A Rózsakertbe kilátogató nézők három különböző jellegű színházi élményben részesülhetnek: a tavalyi nagy sikert követően visszatér a Játékszín Menopauza című előadása Hernádi Judit, Szulák Andrea, Tóth Enikő és Náray Erika szereplésével (rendező: Tallós Rita), de bemutatkozik a Veres1 Színház Nők az idegösszeomlás szélén című vígjátéka is Sári Évi, Buch Tibor, Fésűs Nelly, Krajnik-Balogh Gábor főszereplésével (rendező: Tasnádi Csaba), továbbá Rákász Gergely Lords of Organ címmel ad különleges orgonakoncertet.

Kiemelt kép: Kovács Gyopár és Nagy Sándor a Nagyvárosi fények című előadásban (fotó: Juhász G. Tamás/Játékszín)