Október végén jelent meg a Piros orr mesék – Nevetésben a remény című mesekönyv, amely az idén 25. születésnapját ünneplő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány és a Manó Könyvek Kiadó közös munkájának eredményeként került a könyvesboltokba.

A nevetés gyógyító erejéről olyan remek szerzők írtak érzékeny meséket ebbe a kötetbe, mint Beck Zoltán, Böszörményi Gyula, Farkasházi Réka, Gimesi Dóra, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Vadadi Adrienn. A legmegrettentőbb dolgokról – mint egy betegség, műtét, trauma – is könnyebb beszélni egy-egy mesélés után. Ezt a megkönnyebbülést, reménnyel töltött együtt olvasást Rippl Renáta bájos illusztrációi teszik teljessé.

„Már neurológiai kutatások igazolják, hogy a szorongás és a depresszió súlyosan hátráltatja a fizikai betegségekből való kigyógyulás esélyét. Aki ez ellen tesz, az igazi gyógyító, még akkor is, ha történetesen nincs orvosi diplomája. A bohócdoktorok ráadásul a legvédtelenebb betegek szorongásait és félelmeit oldják – a kisgyerekekét. Minden felcsattanó taps, kibuggyanó nevetés, vagy akár egy félszeg mosoly: gyógyszer. A boldogságot olykor receptre írják, és a bohócdoktoroknál lehet kiváltani” – fogalmazott Nyáry Krisztián a kötet kapcsán.

Kiemelt kép: Piros orr mesék kötet (Fotó: Líra)