Egy este amikor egy színpadon találkozik a folklórból inspirálódó hazai együttesek krémje: a táncházi zenészekből verbuválódott Erdőfű, a WOMEX-díjas Lakatos Mónika és együttese, a Cigány Hangok, a Napfonat, a Zűrös Banda, valamint a Parno Graszt és Bohemian Betyars közös formációja adják egymásnak át a mikrofont január 29-én a Müpában, a népzene ünnepén.

Január utolsó szombatján folytatódik a Müpa által 2008-ban életre hívott és azóta évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény, amelynek célja, hogy fergeteges hangulatú koncertekkel együtt ünnepeljük közös örökségünket: a népzenét. Az idei est zenei válogatása nemcsak az autentikus hangzásvilágot állítja középpontba, hanem arra is rámutat, hogy mennyiféle módon inspirálja hagyományunk a kortárs együttesek alkotóit, és hogy milyen tökéletesen harmonizál a népzene más zenei műfajokkal – legyen szó akár jazzről, akár a balkáni zenéről vagy a punkról. Erre a végtelen sokszínűségre bőven hallhatunk példát a kétfelvonásos gálakoncert fellépőitől. 

Az est programjában olyan együttesek nevei szerepelnek, amelyek nélkül a kortárs népzenei élet, a klubkoncertek és a táncházak világa elképzelhetetlen lenne. Az Erdőfű Zenekar tagjait az a törekvés hozta és tartja össze, hogy a Kárpát-medence népzenei hagyományát a lehető leghitelesebb módon elevenítsék fel koncertjeiken, így képesek bármely budapesti táncház közönségét egy szempillantás alatt távoli tájakra repíteni. Kevés olyan, Lakatos Mónikához fogható tehetséget ismerünk, aki művészetével világszínvonalra emeli az oláhcigány népzenei hagyományt. Nemzetközi elismertségének legékesebb bizonyítéka, hogy 2020-ban személyében első alkalommal nyerte el roma előadó a legrangosabb világzenei fesztivál, a WOMEX életműdíját. A szombat esti koncertre Cigány Hangok nevű együttesével érkezik, akikkel 2021-ben felvett közös lemeze, a Hangszín a berlini World Music Charts Europe 800 lemezből válogató világzenei toplistájának élmezőnyében végzett.

A Napfonat zenekar (Fotó: CatherinArt)

Őket az éterien nőies, ősi és misztikus hangzásvilágú Napfonat formáció váltja a színpadon. Az öt fiatal női énekesből álló a cappella együttes repertoárján a magyar énekek mellett megtalálhatóak orosz, mexikói és bolgár népdalfeldolgozások is, amelyek a perkusszív kísérettől válnak igazán lüktetővé és magával ragadóvá. De nem maradhat ki a válogatásból a Zűrös Banda sem, amelynek tagjai a magyar és balkáni zene különleges keresztezésére esküsznek. Legutóbb megjelent, 2021 című lemezük igazán vérpezsdítő album, amelynek alapját magyar népzenei dallamok adják. Zenéjük karakterét az ének- és fúvósszólamokban fellelhető autentikus balkáni népzene és a ritmusban hallható popos, könnyűzenei alap izgalmas elegye határozza meg, sok számukban a jazz és az elektronikus zene is fúzióra lép a balkáni dallamokkal.

Az estet a minden őrültségre kész Bohemian Betyars és az idén 30 éves Parno Graszt közös felállása zárja. Előadásukban a roma és a magyar nyelvű dalokat ízig-vérig átjárja a punk, a ska és a balkáni életöröm édes egyvelege. A két együttes már összeszokott párosnak számít a koncertszínpadokon, így a fergeteges hangulatú záróakkord garantált.

Kiemelt kép: Lakatos Mónika és a Cigány Hangok (Fotó: Farkas András)