A Néprajzi Múzeum gyűjteménye az intézmény ötéves zárvatartása alatt is tovább bővült. Az érdeklődők az ebben az időszakban szerzett nagy jelentőségű szerzeményekből álló válogatást, mintegy 300 tárgyat, többek között a Román-gyűjteményt és a Knopp János-gyűjteményt tekinthetik a Zárvatermő című időszaki kiállításon.

Az eredeti tervek szerint az intézmény 2018 és 2022 közötti bezárás ideje alatt nem kívánták gyarapítani sem a műtárgyállományt, sem az archívumot, mert a hatalmas értéket képviselő gyűjtemény biztonságos átköltöztetésére terveztek koncentrálni.  Végül azonban mégis tovább gazdagodott a múzeum gyűjteménye, a zárvatartás időszakában ugyanis kihagyhatatlan lehetőségek adódtak, többek között két nagy magángyűjtemény, a több mint 1300 darabos Román-gyűjtemény és a megközelítőleg 700 darabos Knopp János kollekció megvásárlása.

Az egyes korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok a 17. századi céhládától a 18-19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon és kerámiákon át a 20. század végén használt ballagási tarisznyáig terjednek. Emellett láthatók gombosi textilek, colar viseletek, valamint bonyhádi bútorok is. A tárgyak sokfélesége miatt az intézmény gyűjteményeinek jelentős része érintett a gyarapodásban, így például az Afrika-gyűjtemény mellett az Állattartás-, Bútor-, Egyházi-, Kerámia-, Mesterség-, Táplálkozás-, valamint a Textil- és Viseletgyűjtemény is.

Kiemelt kép: A Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben (Fotó: Palkó György/Liget Budapest)