Június 23-án 20 óra 30 perckor vetíti Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabját az M5 csatorna, az előadást a Nemzeti Színház színművészei játsszák.

A történet ugyanolyan egyszerű, mondhatni semmiség, mint a Goldoni daraboké általában: egy eltört legyező, egy sült tök, egy félreértett kávé – és máris indul a civódások, féltékenykedések megállíthatatlan körtánca. A komikus helyzet Goldoni számára csak kiindulópont, a vígjáték igazi forrása a jellem. A darab egy esküvő másnapján kezdődik Palermóban: új asszony érkezett az előkelő, ámde csontszegény Terrazzani házhoz az aranyos Doralice személyében – és vele együtt beköszöntött a jólét. De a lány bőséges hozományát pillanatok alatt elnyeli az após régiséggyűjtő szenvedélye, és az anyós ékszerek és ruhák utáni olthatatlan szomjúsága. A pénzből semmi sem jut az ifjú házasoknak, így nincs más út, mint háborút indítani a családi hierarchia átrendezésére.

A színdarab első magyar kőszínházi bemutatója 2017 novemberében volt a Nemzeti Színházban, Kiss Csaba rendezésében. A főbb szerepekben Bakos-Kiss Gábor, Bánsági Ildikó, Barta Ágnes, Blaskó Péter és Bodrogi Gyula láthatóak.

Kiemelt kép: Bánsági Ildikó és Barta Ágnes a Házasság Palermóban c. előadásban (fotó: Eöri Szabó Zsolt)