Október 19-én 21 órától láthatjuk az M5-ön  Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabját a Nemzeti Színház előadásában, Kiss Csaba rendezésében.

A régiséggyűjtő családja (La famiglia dell’antiquario) egyike annak a tizenhat darabnak, amelyet Goldoni a velencei Sant’ Angelo Színház számára írt az 1749/50-es évadban. A történet ugyanolyan egyszerű, mondhatni semmiség, mint a Goldoni daraboké általában. A komikus helyzetből kiinduló vígjáték igazi forrása a jellem. Esküvő másnapja Palermóban: új asszony érkezett az előkelő, ámde csontszegény Terrazzani házhoz, az aranyos Doralice. És vele együtt beköszöntött a jólét. A lány apja, a gazdag Pantalone 20 ezer aranyat adott hozományul. De a pénzt pillanatok alatt elnyeli az após régiséggyűjtő szenvedélye és az anyós ékszerek és ruhák utáni olthatatlan szomjúsága. A lánynak és jámbor, szerelmetes férjének, Giacintonak semmi nem jut. Még egy rendesebb ruhára való sem. És elindul a háború – a meny függetlenségi harca az örömszülők ellen. A családi hierarchia átrendezése. A darabot Magyarországon kőszínházban még nem játszották.

A Házasság Palermóban főbb szerepeiben Bakos-Kiss Gábort (Giacinto gróf, Doralice férje), Bánsági Ildikót (Isabella grófné, a felesége), Barta Ágnest (Doralice, a menyük), Blaskó Pétert (Anselmo Terrazzani gróf), Bodrogi Gyulát ( Pantalone de’ Bisognisi, az örömapa), Farkas Dénest (Brigihell, a ház barátja) és Györgyi Annát (Colombina, Isabella szobalánya) láthatjuk.

A darabot Magyarósi Gizella fordította magyar nyelvre.

Kiemelt kép: Jelenet a Házasság Palermóban című előadásból (Fotó: Mónus Márton – MTI)