Az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a filmkincs szerepét az oktatásban a Nemzeti Filmintézet: céljuk, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába. Jelenleg 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, valamint 100 film vált nézhetővé az oktatási intézményekben, a kínálat pedig folyamatosan bővül.

Az Alapfilmek honlap minden korosztállyal igyekszik megismertetni a magyar filmeket, örökzöld közönségkedvenceket és méltatlanul elfeledett mesterműveket egyaránt. A folyamatosan bővülő, ingyenes filmtörténeti weboldal jelenleg 460 magyar filmről kínál izgalmas, sokoldalú tartalmakat. A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2018 óta építi ezt az online platformot, azzal a céllal, hogy közérthető módon mutassák meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket. Az ismeretterjesztő weboldal így egyszerre válik informatívvá és szórakoztatóvá, a részletgazdag tartalomban való böngészés is meglehetősen könnyű. A szócikkek négy fő kérdésre adnak választ az egyes alkotásokkal kapcsolatban: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben. A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is szerepelnek benne, a Lumière-testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es Akik maradtak című, világszerte bemutatott mozifilmig. A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti. Több mint 90 filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradó riportok láthatók.

Mindemellett az NFI a fiatal korosztály médiatudatosságának fejlesztésére, a filmtörténet, a műfajok, a nagy korszakos alkotók életművének megismertetésére is nagy hangsúlyt fektet. 2020 márciusában indították el az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. Mintegy 50 filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső, metamorfózis) is színesítik. A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: a konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe.

Az Alapfilmek és a Klassz program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.

Kiemelt kép: Jelenet az Akik maradtak című filmből (Fotó: Magyar Nemzeti Filmalap)