Október 3-án debütál a Narratíva legújabb produkciója: A Negyedik című előadást Hegymegi Máté rendezi a Jurányi Házban.

A független alkotói közeg, a Narratíva csoport 2019-ben, négy fiatal rendező (Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté) ötletéből és összefogásából alakult, akik egymás munkáját folyamatosan, konzulensként segítve hoznak létre új produkciókat. A tervek szerint első évadukban négy bemutatóval jelentkeztek volna, azonban a járványhelyzet miatt ebből csak kettőt láthatott akkoriban a közönség: Kovács D. Dániel Kurázsi és gyerekei címmel Bertolt Brecht drámáját rendezte meg, Szenteczki Zita pedig Galgóczi Erzsébet művének átdolgozását állította színpadra Törvényen belül címmel a Radnóti Tesla Laborban. 2020-ban, a Jurányi Házban debütált Pass Andrea Gogol A köpönyeg című elbeszélése alapján készített előadása A Jelentéktelen címmel. A soron következő bemutatójuknak a sejtelmes A Negyedik címet adták, mostanra azonban kiderült: Hegymegi Máté Dante Isteni színjátékát álmodja színpadra.

Az előadás arra próbál választ találni, hogy a hét főbűn valóban bűn, vagy csak olyan jellemhibák összesége, amelyek mindannyiunkban benne vannak, amelyeket el kell fogadnunk, és együtt kell tudnunk élni velük? A Negyedik a bűnösség fogalmával, az elszigetelődéssel, önmagunk megértésével és elfogadásával, a tökéletességre való kényszeres törekvés kérdésével foglalkozik. Nádasdy Ádám fordításában Dante Isteni színjátéka és Peer Krisztián verses szövegei mellett a példány megírásakor számos forrást, így dokumentum- és más vendégszövegeket is használtak az alkotók – ezzel újragondolva és -értelmezve a bűn-büntetés-áldozat hármas egységét.

Hegymegi Máté (fotó: Gulyás Dóra)

Az előadásban Bánki Gergely, Barna Lilla, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Pető Kata, Radnay Csilla és Rohonyi Barnabás lép majd színpadra, Fekete Anna díszletei között, Kálmán Eszter jelmezeiben. A darab zenéjét Tarr Bernadett szerezte, a rendező Hegymegi Máté. A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.

Kiemelt kép: Pillanatkép A Negyedik című előadás próbájáról (fotó forrása: Jurányi Ház)