A képzőművészeti gyűjtemény legjeit mutatja be a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása, az október 31-ig látható Művészeti LEGmustra.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a tárlat kurátora elárulta, hogy olyan alkotások kerültek egy térbe, amelyek között igazából semmilyen kapcsolat nincs. Van olyan eset, amikor az alkotás, és van olyan műtárgy, amelynek esetében maga az alkotó különleges. Vannak emberi sikertörténetek és hullámvölgyek, méretbeli szélsőségek és politikai áldozatok. Láthatóak közismert és rejtőzködő alkotók munkái, és olyanok, akiket az utókor szinte elfelejtett, pedig korukban az első vonalbeli sztárművészek sorába tartoztak. A válogatás különlegességét nem csupán az adja, hogy a műtárgyak valamilyen vonatkozásban nagyon mások, kiemelkedőek; hanem az is, hogy java részét a közönség még soha nem, vagy csupán egy-egy rövid időszaki kiállításon láthatta évtizedekkel ezelőtt.

A legnagyobb a békési Jantyik Mátyás Búzaszentelés című festménye a maga 3×4,5 méteres méretével, amelyen az alkotó három éven át dolgozott, harminc életnagyságú figurát megjelenítve. A legkisebb a Csolnakázók címet viselő, 8-szor 12 centiméteres biedermeier festmény, amely egy csónakázó szerelmespárt ábrázol. A legnagyvonalúbb adomány Fajó Jánoshoz kötődik: a geometrikus művészet békéscsabai nagymestere egy komoly értéket képviselő szitanyomat-kollekciót ajándékozott a múzeumnak. A legfrissebb mű, amely csupán néhány nappal a kiállítás rendezése előtt került a múzeum gyűjteményébe, Kiss Ilona alkotása: a művész egyedi technikával, megoldásokkal és anyaghasználattal jeleníti meg a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjét, Arany Jánost. A legnagyobb utat megtett alkotás egy Nyugat-Afrikából származó vállmaszk, amely amerikai kitérő után Jankay Tibor hagyatékának részeként érkezett Békéscsabára. Ez azonban csak néhány a kiállítás tárgyai közül, a látogatókat további érdekességek is várják.

Pillanatkép a Művészeti LEGmustra megnyitójáról (Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum)

Bácsmegi Gábor múzeumigazgató elmondta, hogy az elmúlt években jellemzően külsős művészek kiállításait mutatták be, a képzőművészeti gyűjtemény kincseit közel 20 éve nem volt lehetőség megismertetni a közönséggel, pedig az adományozás vagy vásárlás révén sokat gyarapodott. A mostani kiállítással ezen szeretnének változtatni, az új időszaki tárlat egy ízelítő, tulajdonképpen egy előétel, a jövőben szeretnék még több rejtett kincsről lerántani a fátylat.

Kiemelt kép: Gyarmati Gabriella a Művészeti LEGmustra megnyitóján (Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum)