A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósuló, magyar-szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt egy sci-fi animációs film lesz a többszörösen díjazott páros, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta írásában-rendezésében. A filmet az a megtiszteltetés érte, hogy a márciusi mozis bemutató előtt a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon lehet a világpremierje, beválogatták ugyanis a Berlinale Encounters versenyprogramba.  

A premierre az alkotók személyes részvételével kerül sor, akik ekképpen nyilatkoztak a lehetőségről: „Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót.” 

A történet korunk égető kérdéseit feszegeti, ugyanis egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának pusztulása után a tudósok kikísérleteznek egy olyan, az emberi testbe ültetett növényt, amely hihetetlenül tápláló. Ebben a kegyetlen világban történik meg az, hogy egy férfi minden szabályt áthág annak érdekében, hogy megmentse a feleségét. A két főszereplőt a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem) és a Jászai Mari-díjas Szamosi Zsófia (Szép csendben, Egy nap) alakítják, de rajtuk kívül feltűnnek olyan színészek is a filmben, mint Hegedűs D. Géza, Schell Judit, Znamenák István, Nagy Zsolt, Patkós Márton és Olasz Renátó.

Még különlegesebbé teszi a projektet, hogy a rotoszkóp technika segítségével a leforgatott jelenetekben kockáról-kockára átrajzolták a szereplőket, így a karaktereket körülvevő 3D-s világgal együtt még különlegesebb lesz az animációs élmény. A végeredményt március 30-tól kezdve láthatjuk majd a magyar mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában. 

Kiemelt kép: Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia a Műanyag égbolt egyik jelenetében (Fotó: Dot & Line)