Október 22-én mutatják be a Bethlen Téri Színházban a Dajkamese című előadást, Cortés Sebastian rendezésében. A darab a modern kori rabszolgaságnak mutat görbe tükröt és vezet be egy fájóan érzékeny, az új évezredben is fontos téma kérdéseibe.

A főként koreográfusként dolgozó Cortés Sebastián ezúttal prózai előadást rendez, a Dajkamese a Találkozások tehetségprogram nyertes pályázataként kerül bemutatásra. A darab egy családi dajka, Lola életén keresztül mutatja be egy modern kori rabszolgaság történetét. Lola alig múlt 18 éves, amikor egy Fülöp-szigeteken szolgáló katonatiszt a saját lányának ajándékozta őt. A lány felnőtt, férjhez ment és megszületett Alex, a fia, akit Lola ugyanúgy dajkált, ahogy korábban annak édesanyját. Huszonegy évvel azután, hogy Lola „katulonává”, azaz szolgává vált, a család az Egyesült Államokba költözött, őt pedig magukkal vitték, mint egy egyszerű használati tárgyat. Szeretett dajkája halála után Alex útnak indul, hogy a hamvakat egy kenyérpirítónyi méretű dobozban visszavigye Lola szülőföldjére. De indulás előtt még egyszer leül, hogy felidézze és elmesélje közös történetüket – a családja és rabszolgája történetét.

A Nyakó Júlia és Kovács Domokos szereplésével készülő előadás történetét valós és fiktív élményanyagból írta meg Cortés Sebastián Németh Virág dramaturggal karöltve. „Mindig nagyon érdekeltek az olyan történetek, amelyek az ember felelősségét és lehetőségeit firtatják – ezek között is leginkább azok, amelyekben nincsenek „jó” és „rossz” emberek, csak rossz döntések, nehezen megoldható dilemmák… amelyekből kiderül, hogy semmi nem fekete és fehér, és amelyek így szembesítenek azzal, hogy milyen nehéz embernek lenni. Amikor először találkoztam ezzel a történettel, megdöbbentett a modern rabszolgaságnak ez a – kevéssé tematizált – formája, és ugyanakkor megérintett az a mély emberi kapcsolat, amely ennek a rettenetes helyzetnek a szereplőit mégis összekötheti.” – mondta el a rendező.

A Találkozások tehetségprogramot 2015 tavaszán hirdette meg első alkalommal a Bethlen Téri Színház és a Manna. A programban pályakezdő és leendő színházrendezők pályázhatnak, kétszereplős darabokkal. Feltétel, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen, valamint a rendező egy mentor szakmai segítségével készítse el előadását.  Az október 22-i bemutatót követően a Dajkamese december 10-én és 11-én lesz látható, 19:00 órai kezdettel a Bethlen Téri Színházban.

Kiemelt kép: Nyakó Júlia és Kovács Domokos (Fotó: Kállai-Tóth Anett)