A szabadtéri színházakkal kapcsolatban sokszor merül fel az a tévhit, hogy milyen jó dolguk van, csak nyáron dolgoznak, aztán jöhet a láblógatás. Ezzel ellentétben, amint zárul ősszel az évad, máris gőzerővel szervezik a következő szezont, leállásra se idő, se lehetőség nincsen. A Városmajori Szabadtéri Színpad idén ráadásul jubilál is, hiszen az intézmény 1922-ben nyitotta meg kapuit. A 100. év programjairól beszélgettünk a színház igazgatónőjével, Benkő Nórával.

Idén kerek évfordulót ünnepeltek, ez óriási lehetőség arra is, hogy az intézmény történetében is elmerüljön egy kicsit az ember. Lesz ilyen típusú megemlékezésetek?

Abszolút hangsúlyos elem lesz az idei évben a centenárium, mottónk: 100 éve a Városmajorban! Mostanában gyakran felmerülnek a parkok funkcióival kapcsolatos kérdések, azt gondolom, hogy az emberek nem csak azért mennek parkokba, hogy sétáljanak, vagy le tudjanak ülni egy padra pihenni. Szükségük van arra is, hogy találkozhassanak ott gasztronómiai és kulturális élményekkel is. Nem véletlen, hogy 100 évvel ezelőtt felmerült az igény, hogy erre a területre építsenek egy olyan intézményt, mely aztán az évtizedek során töretlenül kínált az embereknek szórakozást és kultúrát. Olyan kitűnő, emblematikus művészek léptek fel a színház deszkáin, mint Gobbi Hilda vagy Bodrogi Gyula. „A hagyomány kötelez” elvét szem előtt tartva mi minden tekintetben méltóképpen szeretnénk megemlékezni a kerek évfordulóról.

Milyen programok lesznek, amelyek a centenáriumhoz köthetőek?

Kevesen tudják, de kertmoziként indult a Városmajor, és csak közel 30 évvel később debütált az első színházi előadás. Izgalmas száz év áll az intézmény mögött, amelyet elkezdtünk feltérképezni, megismerni és archiválni. A Te sztorid! címmel felhívással éltünk, aminek keretében bárki elmesélheti a saját, Városmajorhoz kapcsolódó történetét, bemutathatja emlékeit. A környéken sok művész alkotott és élt, de az ő történeteik mellett kíváncsiak vagyunk a civil emberek élményeire, emlékeire is. Többek között a Városmajorban élt és alkotott a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár, Molnár Ferenc a Nyúl utcában lakott, Ady pedig ide járt a szanatóriumba gyógyulni, de Szabó Lőrincnek és Kosztolányinak is volt városmajori kötődése. Felkértük Nyáry Krisztiánt, hogy ezekből a történetekből kiindulva írjon nekünk egy színdarabot az intézmény fennállásának 100. évfordulójára. Az előadást Horváth János Antal rendezi, és már zajlik az egyeztetés a színészekkel.

Benkő Nóra és a Soharóza művészei (Fotó: Gádoros Márk)

100 év rengeteg idő, ami alatt sajnos nem csak érdekes és pozitív dolgok történtek itt…

Az elmúlt évszázad során sokat változott és alakult a Városmajor környéke. Az épületünk is hol színházként, hol moziként funkcionált, de volt, hogy katonazenekarok léptek itt fel. Zoltán Gábor író, aki születése óta  a Városmajorban él, évek óta kutatja a környék múltját. Szomszéd című könyvében meg is írta az itt történt borzalmakat, amelyek mellett mi sem tudunk szó nélkül elmenni. Tömeges zsidó irtás zajlott a majorban, nem véletlenül hívja Zoltán Gábor Véresmajornak a könyvében. Azért kell ezekre emlékeznünk, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson újra elő. Terveink szerint a Födő Sándor által írt ősrégi zsidó imát (kaddis) Bíró Eszter énekli el a nyár során, és a műsort egy tematikus városnéző sétával kötnénk össze, így állítva méltó emléket az itt történteknek. Tulajdonképpen az egész idei évad a jubileum jegyében zajlik majd, minden egyes programra rengeteg meglepetéssel készülünk. Kedvezmények és játékok formájában köszön majd vissza a 100-as szám az egész évadban. Egy fotókiállítás keretében ismertetjük meg az érdeklődőket az intézmény és a környék történetével, valamint több beszélgetés eleveníti fel majd a színházzal kapcsolatos  régi történeteket.

A történelmi visszatekintések mellett nyilván óriási hangsúly lesz az elmúlt években megszokott színvonalas produkciókon. Mivel várjátok idén a közönséget?

A Szabadtéri Színházak Találkozójával indulunk június 1. és 8. között, amikor a Szövetség tagjai lehetőséget kapnak arra, hogy saját produkcióval mutatkozhassanak be a fővárosi közönségnek. A saját előadásaink közül a tavalyi évben bemutatott Ahogy teccik – nemtragédiát , valamint a Soharóza kórussal közös Dalok a kamrából című koncertszínházi előadást láthatja újra a nagyközönség a találkozó keretében. Júniusban néhány napra ismét visszatér hozzánk a Margó Irodalmi Fesztivál, tavaly nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a helyszínnel kapcsolatban. Ezt követően, június közepe táján indul a „saját” évadunk.

Mit lehet ezekről a programokról már most tudni?

Idén is számítunk a legfiatalabbakra is, Halász Judit, az Alma Együttes és a Kaláka már visszatérő fellépői a majornak, és idén Ruttkai Bori és Szalóki Ági is gyerekműsorral debütál nálunk. A városmajori színpadon elsősorban inkább koncertszínházi élményeket szeretnénk a közönség számára nyújtani, ezért – a teljesség igénye nélkül – érkezik a Lövölde tér című előadással Kern András és Hernádi Judit, Mucsi Zoltán a 30Y-nal közösen Resti koncertet ad, míg Müller Péter Sziámi Leonard Cohen estjével lép majd fel. Visszatérő vendégeink a Benkő Dixieland Band, Palya Bea, Horgas Eszter és Falusi Mariann. Idén először lép fel a városmajori deszkákon a Honeybeast együttes, valamint Bangó Margit, akit a Swing à la Django zenekar kísér.

Részlet az Ahogy teccik című előadásból (fotó: Gyulai Várszínház)

A színházi produkciók között is lesz újdonság, hiszen a tavalyi évadzáró sajtótájékoztatón derült ki, hogy idén már a Katona József Színházzal is együttműködtök. Tőlük, illetve a régi partnereitektől mi érkezik nyáron a Városmajorba?

A Katona József Színház Székely Kriszta rendezésében a Poppea megkoronázásá-val debütál nálunk. A Radnóti Miklós Színház az Egy csepp méz című előadását hozza, az Orlai Produkciós Iroda pedig a Balkon kilátással-t és A szív hídjai-t. Nekik idén is lesz nálunk ősbemutatójuk. Újdonság az Armel Opera Fesztivál előadása, akik a Városmajorban tartják a turné első, magyarországi bemutatóját, tőlünk mennek tovább Ausztriába és Svájcba. A TRIP Hajóról is érkezik– a legutóbbi: A tizennégy karátos autó sikere után – ismét egy bemutató: a 80 nap alatt a Föld körül című előadás. A Radnóti Tesla Laborból Horváth János Antal rendezésében az Árvák jön, a 6Színből pedig Bödőcs Tibor Meg sem kínáltak című kocsmaáriája Thuróczy Szabolcs előadásban.

Balett és mozi is szerepelt a tavalyi programban, ezek a műfajok idén is fókuszban lesznek?

Igen, sőt 2022-ben gyarapodnak a táncelőadások, a visszatérő győriek mellett a Szegedi Kortárs Balett is bemutatkozik a közönségnek. A két éve indult kertmozis vetítések is folytatódnak a majorban, annál is inkább, hiszen így is visszautalunk az intézmény kezdeti éveire. Nyáron nyolc neves, közismert fellépőnk kedvenc filmjeit mutatjuk be a filmek szerelmeseinek.

Külsősöknek is bevált helyszín a Városmajor, lesznek ilyen programjaitok is?

Túlzás nélkül mondhatom, hogy sorban állnak nálunk a helyszínért, már majdnem teljesen lekötöttek vagyunk, egy-egy helyünk-időpontunk kiadó még. Annyit elárulhatok, hogy biztosan fellép Szabó Balázs Bandája a nyár folyamán, lesz operett előadás, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Dumaszínház is hat előadással érkezik.

Jelenet a Farsang… avagy ez mekkora tahó… című előadásból (Fotó: Mészáros Zsolt)

A hab a tortán mindig a Városmajori Színházi Szemle. Ezzel kapcsolatban már vannak olyan előadások, amikről tudsz beszélni?

A Színházi Szemlét idén már tizedik alkalommal rendezzük meg, és a tervek szerint a tavalyi hat előadás 2022-ben 8 előadásra bővül. Peremartoni Krisztina, a színház művészeti tanácsadója rendületlenül járja az országot és a határon túli színházakat, folyamatosan keresi-kutatja azokat az előadásokat, amelyeket feltétlenül szeretnénk a fővárosi közösséggel is megismertetni. A missziónk változatlan: a minőségből nem engedünk.

Nagyon igényes és változatos az idei kínálat, jegyeket mikortól lehet venni a programokra?

Van már néhány program, amelyekre már a napokban megkezdtük a jegyek értékesítését, és folyamatosan kerülnek fel honlapunkra az új előadások is. Érdemes vissza-visszalátogatni színházunk weboldalára. Terveink szerint március végére már a teljes műsor elérhető lesz.

kiemelt kép: Benkő Nóra (fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)