A szerda esti Zorán koncerttel kezdetét vette a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozata. A tét idén sem kicsi, elérni, vagy akár túlszárnyalni a tavalyi év rekordszámú látogatottságát. Az előadásokról, újdonságokról a Szegedi Szabadtéri Színház mellett, a Szegedi Nemzeti Színházat is igazgató Barnák Lászlóval beszélgettünk.

Először is, gratulálni szeretnék az újabb öt évre elnyert kinevezésedhez!

Nagyon köszönöm! Jó és megnyugtató érzés, hogy az öt éve elkezdett munkát a továbbiakban is lesz lehetőségem folytatni.

Ez már a harmadik év, amikor mindkét szegedi intézményt te vezeted. Hátradőlni most sem nagyon lesz lehetőséged, hiszen ahogy lezártátok a kőszínház évadát, kezdődnek is a szabadtéri programjai.

Igen, a tempó folyamatosan feszített, de szerencsére kiváló kollégáim vannak, akikkel minden esetlegesen felmerülő nehézséget áthidalunk. Ráadásul, amióta három éve összevonták a két intézményt, szinte mindig van valamilyen nehezítő körülmény, a világjárványtól kezdve a háborús helyzeten át, az inflációs válságig.

Úgy tűnik azonban, hogy a minőségi szórakoztatásnak semmi nem tud gátat szabni, Zorán nyitókoncertje teltház előtt zajlott az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Valóban komoly érdeklődéssel indult a szezon, Zorán koncertjére rekordidő alatt elfogytak a jegyek. De nagyon sokan voltak kíváncsiak a tegnapi Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjére is.

Hagyomány az is, hogy saját bemutatóval is készültök, idén milyen újdonságok várják a közönséget?

Az első saját bemutatónk július 7-én lesz, a Holdvilágos éjszakán című exkluzív operett-opera gála a Dóm téren, és érkezik az Elisabeth is, amelynek már komoly szabadtéri előzményei voltak. Most a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vendégelőadásaként lesz látható Szente Vajk rendezésében, aki szintén nagyon jól ismeri a Dóm téri színpadot. De igaz ez Juronics Tamásra is, aki az Ezeregy éjszaka című kortárs magyar ősbemutatónkat állítja színpadra.

Ajándékkoncert a Dóm téren (fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A tavalyi évadból pedig visszatér a Chicago, ami szintén saját bemutatója volt a Szegedi Szabadtéri Színháznak.

Amikor tavaly bemutattuk, akkor utánajártunk, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon korábban még nem mutatták be a darabot, tehát a tavalyi volt az első debütálása ezen az óriási színpadon. Tavaly több mint 22 ezer nézőt vonzott, ez alapján döntöttünk úgy, hogy idén is visszahozzuk. Az előadás sikeréhez nyilván nagymértékben hozzájárult, hogy olyan sztárok játsszák a főszerepeket, akiket filmekből, sorozatokból ismerhetnek a nézők, így bízunk abban, hogy a mostani 3 előadás is legalább olyan sikeres tud lenni, mint az előző évben. Ráadásul a tavalyi visszajelzések alapján a rendező Béres Attila egy kicsit újragondolja a produkciót, és egy feszesebb, dinamikusabb előadást kínálunk idén a nézőknek. Tehát, aki tavaly látta, annak is egy kicsit újdonság lesz a darab, miközben felidézhetik azokat az óriási slágereket, amelyek az előadáshoz tartoznak.

Az Ezeregy éjszaka is izgalmasnak ígérkezik, nemcsak a színészek, az alkotók neve is garancia a sikerre.

Így van, a darab alkotói – Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István– a színházi élet, vagy nevezhetjük a show biznisz világának is, kiemelkedően ismert arcai és alkotói. De a szereplők is figyelemre méltók: Stohl András már többször játszott komoly főszerepeket a szabadtérin, viszont most mutatkozik be nálunk először Tasnádi Bence, Márkus Luca, Trokán Nóra és Bányai Kelemen Barna. Mészáros Máté is játszik az előadásban, neki tavaly a Chicagoban is nagy sikere volt. És kiegészül a csapat táncosokkal, statisztákkal, bízunk benne, hogy nem csak nagyszabású, hanem varázslatos is lesz az előadás, amihez minden feltétel adva van.

A Játékszín fergeteges előadása, a Menopauza is új előadás a programkínálatban.

Igen, első alkalommal jön a négy csodálatos színésznő, és ez a darab is azok közé az előadások közé tartozik, amelyre már alig vannak jegyek. Két este lesz látható, és mindkettőre óriási az érdeklődés.

Az opera és operett rajongóknak is érdemes Szeged felé venni az irányt, hiszen a gálaműsor sem mindennapi előadás.

Ezen az estén a magyar és nemzetközi operairodalom legszebb áriái és a legnépszerűbb operett slágerek lesznek hallhatók. Már csak azért sem mindennapi, mert a Magyar Állami Operaház művészei, Haja Zsolt és felesége Rácz Rita, valamint Ádám Zsuzsanna a Szegedi Nemzeti Színház olyan kiválóságaival, mint például Szélpál Szilveszter, Tötös Roland együtt lépnek színpadra, a színház tánckarával, énekkarával, kiegészülve külsős kollégákkal. Tehát a Szegedi Nemzeti Színház művészeit is megismerhetik azok, akik Szegedre látogatnak, de olyan sztárokkal is találkozhatnak, akiket már ismernek. Ez a gála is egy olyan különleges alkalom, ami egyszeri és megismételhetetlen.

Jelenetkép a Chicago című musicalből (Fotó: Szabó Luca)

Tavaly a te ötleted alapján indult a zenei koncertsorozat, és ha jól látom az előadások számát, itt is emeltetek a téten.

Az ötletnél arra a 30-as, 40-es, 50-es korosztályra gondoltam, akik a zenében is a minőségre vágynak, és úgy tűnt, hogy az elképzelésem találkozott az igényekkel, hiszen mind az öt tavalyi koncertünk teltházas volt. Idén hét koncert lesz, Zoránt már említettük, de jön Demjén Ferenc, Palya Bea, Kispál és Lovasi András, lesz Omega emlékkoncert, és világsztár vendégként érkezik Al Di Meola, Grammy-díjas zeneszerző, gitárművész.

Elég impozáns a kínálat.

A minőség mellett nagyon fontos törekvésünk a műfaji sokszínűség is, és az is, hogy olyan tartalmat tudjunk kínálni, amit lehetőség szerint máshol az országban nem találnak meg a nézők. Amihez csatlakozik az az egyedülálló élmény, amit az 1000 nm2-es Dóm téri színpad nyújt, a 4000 férőhelyes nézőtér, és az Újszegedi színpad, ahova 1300 néző ülhet be esténként az előadásokra, koncertekre. Igyekszünk olyan neveket és előadókat hívni, legyen szó zenészekről, színészekről, énekesekről vagy táncosokról, akik a szakmájukban nem csak ismertek, hanem elismertek is. Ezek összeadódva az épített környezettel adnak egy olyan sajátságos hangulatot a Szegedi Szabadtérinek, amitől egyedülálló és kifejezetten vonzó hely tudunk lenni országos szinten.

Mióta dolgoztok az idei programon?

A tervekkel már szinte egy évre előre vagyunk. Szerencsére sok a megkeresés, a partneri felajánlás, vannak saját projekttervek is, ezek közül választjuk ki mindig azokat, amelyek a nézők számára vonzók lehetnek. Minden évben van egy nézőkutatás, amelynek az eredményeit természetesen szem előtt tartjuk, a legvonzóbb műfaj már hosszú évek óta a musical, ezt látogatják a legtöbben. De éppen azért tudunk sokszínűek lenni, mert két helyszínünk van, és a musicalek mellett színházi előadásokkal, operettel, operával és néptánccal is találkozhatnak idén is a nézők. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy azok a gazdasági és társadalmi változások, amelyek meghatározzák az emberek hétköznapjait, azok időként felülírják azokat a művészeti szándékokat, amelyeket mi szeretnénk esetlegesen megvalósítani. Tavaly a Traviata bemutatójával, vagy a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös koprodukcióval, a Szabadság, szerelem!-mel is nagyon minőségi előadást hoztunk a Dóm tér színpadára, ugyanakkor sajnos látnunk kellet, hogy ott 2-2 előadáson voltak annyian, mint egy teltházas musicalen. Fontos küldetés, hogy ezeket a műfajokat életben tartsuk, megmutassuk a szabadtéri játékokon, de itt más fajta szemléletet is követni kell, hiszen meg kell tölteni a nézőteret. Azt a nézőteret, ami a semmiből épül fel, és augusztus végén már el is kezdik bontani, hogy átadhassuk a következő rendezvénynek. A semmiből épül fel az 1000 nm2- es színpad, a 4000-es nézőtér, a teljes kiszolgáló bázis, a zenekari helyiségek, öltözők, rengeteg kamionnal, darukkal szállítják és építik fel az egész ideiglenes helyszínt. Ezeknek a szolgáltatásoknak az ára jelentősen megemelkedett, miközben a kultúra finanszírozás területén óriási hiányosságok vannak. Éppen ezért kell nekünk nagyon meggondolnunk, hogy mit kínálhatunk a nézőknek úgy, hogy a lehető legtöbb jegyet tudjuk értékesíteni. Hiszen a nézők támogatása és jegyvásárlása a legfontosabb bevételi forrásunk a fenntartói támogatás mellett. Azt gondolom, hogy még mindig kedvezményesebben lehet hozzánk eljutni bizonyos programokra, mintha valaki ezekért a fővárosba utazna.

Ha már a jegyvásárlást említed, hogy álltok az értékesítéssel?

Ezen a héten elértük a tervezett jegybevételünket, pedig akkor még el sem indult a szezon. Ez azt jelenti, hogy minden egyes programnál van egy meghatározott, tervezett, körülbelüli nézőszám, és szem előtt kellett tartanunk az inflációs hatást, ugyanakkor energetikai veszélyhelyzet után is vagyunk.  Tehát nem tudtuk most pontosan felmérni, hogy a nézők pénztárcájára ez mennyire lesz hatással. De szerencsére az eddigi visszajelzések alapján az látszik, hogy a szabadtéri vonzereje megmaradt, amit nagyon jól igazolt ez a hét, amikor is a tervezett jegybevételt sikerült meghaladnunk. Vannak teltházas előadásaink, és olyanok is, ahol még vannak szabad helyek, de ez folyamatosan változik. Az biztos, hogy nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást.

Náray Erika, Hernádi Judit, Tóth Enikő És Szulák Andrea a Menopauza című előadásban (fotó: Játékszín)

Vannak titkos elképzeléseid a számokat illetően?

Nyilván az lenne a cél, hogy minden előadás teltházas legyen. Az örömmel tölt el, hogy a musicalek mellett a kortárs magyar ősbemutatónkra is nagy az érdeklődés, a hat előadásnál már 90%-nál tart a jegyeladás, a jó helyek már mind elkeltek. Ez is azt mutatja, hogy az igényes magyar darabokra is van kereslet.

Melyik előadást várod a legjobban?

Az Ezeregy éjszakát mert az egy teljesen új produkció. De kíváncsi vagyok arra is, hogy a Szegedi Nemzeti Színház egyik legsikeresebb darabja az Egy csók és más semmi, hogyan debütál majd Újszegeden a színházi előadások sorában, és szeretném már élő gitárzenével hallgatni Al di Meolát a liget fái között.

Tavaly megújult a hangtechnika, idén volt-e valamilyen nagyobb beruházás?

Most nem volt olyan nagyobb beruházás, mint tavaly, amikor az Újszegedi színpad kapott fedést, de sok „aprósággal” most is készültünk, festéssel, nézőtéri padozatcserével, hangulatvilágítással, új növényekkel. Kicsit újragondolva azt, hogy hogyan találkozzanak a nézők a Szabadtéri élménnyel, mindig figyeljük és keressük, hogy mit tudunk újítani, frissíteni.

Harmadszor vezényled a komplett szezont, mennyire vagy edzett és nyugodt így a kezdés környékén?

Izgatott vagyok, mert az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, ami komoly befolyásoló tényező, de azért is mindig izgulok, hogy jól sikerüljenek a koncertek, előadások, hogy jól érezzék magukat a nézők. Ha augusztus 20-án kérdezel majd, akkor valószínűleg már nyugodtabb leszek, de nem szeretném emiatt az időt gyorsítani.

Kiemelt kép: Barnák László (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)