Két évvel ezelőtt indult útjára a Déryné Program, amely elkötelezte magát a Színház mindenkinek! elnevezésű misszió mellett. A saját társulatot, valamint négy alprogramot felvonultató hiánypótló kezdeményezés nemes célkitűzése, hogy magas minőségű, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat is beleértve. A jubileum apropóján az elmúlt időszak eredményeiről kérdeztük Kis Domonkos Márkot, a Déryné Program igazgatóját.

Két éve indult útjára a Déryné Program, nehéz első két év volt? Mi jelentette a legnagyobb nehézséget?

Fogalmazzunk úgy, hogy kihívásokkal teli két év van mögöttünk. Egyrészt egy új rendszer felépítése és fejlesztése az első éveiben önmagában nem kis feladat. Másrészt ez egybeesett a pandémiás időszakkal, ahol az egyetlen állandó körülmény a változás volt. Ennek az összetett folyamatnak a menedzselése erőpróba volt, azonban azt gondolom, – és az eredményeink is azt mutatják -, hogy sikeresen helyt álltunk.

Hiánypótló kezdeményezésről beszélhetünk a Program kapcsán. Ön szerint elérte a misszióját az első két évben?

Azt gondolom, hogy a mi missziónk elévülhetetlen, örökérvényű feladat. Nyilván folyamatosan formálódik, fejlődik a Déryné Program struktúrája, újabb és újabb célok kerülnek kitűzésre.

Az indulás óta, összesen alig több, mint egy évet tudtuk az országot járni, így az elért eredményeinkkel még inkább elégedett vagyok. Összesen 28 bemutató és 869 színházi előadás valósult meg az ország 310 településén, valamint több, mint 110 000 néző tekinthetett meg színvonalas színházi produkciókat ingyenesen vagy jelképes jegyáron. Emellett összefogtunk egy igazán látványos projektet, A Színház Visszavár kampányt, amely az EMMI Kulturális Államtitkársága támogatásával valósult meg. Dr. Fülöp Péter úgy, mint színházigazgató is, kezdettől fogva segítette a projekt létrejöttét, mely a kaposvári Csiky Gergely Színház és öt fővárosi kulturális intézmény (Nemzeti Színház, Déryné Program, Thália Színház, budapesti Operettszínház, Fővárosi Nagycirkusz – A szerk.) példaértékű összefogásában valósult meg, és sikerült egy magas színvonalú kampányfilmet készíteni.

Büszke vagyok arra is, hogy létrehoztuk a Déryné Magazint, a Déryné Fesztivált, a Színház mindenkinek! márkát, amelyet a ruhakollekció és egy kutatás is képvisel.

Kis Domonkos Márk (Fotó: Gádoros Márk)#

Színház mindenkinek? Ön szerint van valós igény a színházi kultúra eljuttatására széles körben? Mit tapasztaltak az első két évben?

Valójában a Déryné Program alapgondolatának már több mint huszonöt éves előzményei vannak, amelyek végül 2020-ban szöktek szárba. Vidnyánszky Attila már a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal való tájolások tapasztalata alapján megfogalmazta az igényt egy ilyen program létrehozására, és Halász János országgyűlési képviselő úr is évtizedek óta az ezzel kapcsolatos küldetésnek a pártolója. Amikor először politikai államtitkár volt az akkori kulturális minisztériumban, már akkor felvetődött, hogy ha 2002. március 15-én átadásra kerül az új Nemzeti Színház épülete, utána arra a küldetésre kell koncentrálni, hogy a minőségi produkciók vidéken is minél több helyre eljuthassanak.

Már csak a tény is beszédes, hogy ennek a küldetésnek a megvalósítása, ennek a célnak az aktualitása több, mint két évtized távlatában is megmaradt, sőt egyre sürgetőbb lett.

Számos megközelítésből elmondható, hogy milyen nagy jelentőségű, hogy az igényes kultúra minél szélesebb rétegeket érjen el. Ezt igazolják vissza teljes mértékben a tapasztalataink is, meredeken nőtt és nő a befogadóhelyeink száma, nagy az érdeklődés. Engem mégis azok a személyes történetek érintenek meg leginkább, amikor nyomot hagyunk egy-egy kistelepülés történetén, olyan helyekre is eljutottunk, ahol 30 éve, vagy akár még soha nem volt színházi előadás. A Déryné Program küldetésének mélysége és ereje, hogy a kistelepülések közösségeit aktivizáljuk, partnerségeket alakítsunk ki, agilis kultúraszerető szervezőknek és közművelődési szakembereknek segítsünk, és felélesszük a helyi hagyományokat, frissességet víve a kulturális életükbe.

Van kedvenc előadása a sok közül? Egészen pontosan hány előadás került be eddig a programba?

Az Országjárás alprogramunkba eddig már, több, mint 100 produkció került be, a repertoáron jelenleg 81 előadás van. Emellett a Vándorszínház alprogramunkban 10 előadás és 3 egész napot felölelő programcsomag közül választhatnak a befogadók. Így érthető, hogy nehéz egyet megneveznem, a széles kínálatból.

Az első év után a Déryné Programot bízták meg a Köszönjük, Magyarország! program 2021 megszervezésével is, amivel a bajba jutott művészeken igyekezett segíteni a kulturális kormányzat. Hogy értékeli az eddig elért eredményeket ebben a Programban?

Fekete Péter államtitkár úr jóvoltából 2021-ben forrásai kibővítésével indult újra a program, fő célként azért, hogy a hivatásos előadóművészek továbbra is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek, valamint a megvalósuló programok által az újrainduló kulturális élet országszerte gyarapodhasson. Ezúttal a program lebonyolítója a Déryné Nonprofit Kft lett.

Számos újítást vezettünk be, összefogtuk a különböző előadóművészeti szegmenseket, egységes, új arculatot és rendszert alakítottunk ki. A legszembetűnőbb, hogy a 21. századi követelményekhez alkalmazkodva olyan honlap került lefejlesztésre, ami megkönnyíti és felgyorsítja a szervezést, így leegyszerűsödtek a folyamatok. Ez nélkülözhetetlen is volt, hiszen a Köszönjük, Magyarország program 2021 július 1-i indulása óta közel 2000 előadóművésznek nyújtott segített, a programnak köszönhetően több, mint 1000 produkciót, 4394 esemény keretében láthattak ingyenesen az érdeklődők országszerte, főként a kisebb vidéki helyszínekre helyezve a hangsúlyt. Megdöbbentő számokat értünk el, így eredményesnek tartom a programot.

Ha egyetlen egy dolgot kellene megemlítenie, mire a legbüszkébb az elmúlt két év szakmai munkásságából?

Sok mindenre büszke vagyok, az elért számszerű eredményekre, arra a csapatra és a munkamoráljukra, ami fokozatosan épült és bővült a kezdetektől. Ha mégis csak egyvalamit kellene kiemelnem, a szakmai közösségépítést és integráló szerepet említeném, amely a Déryné Program tevékenységét és szellemiségét jellemzi. Hálásan gondolok arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma is teljes vállszélességgel támogatja a működésünket, ahogy dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár úr megfogalmazta, minden olyan kezdeményezés mellé odaállnak, amely értéket teremt. Az ilyen kiváló együttműködés nem csak motiváló, hanem előremutató is.

Mit gondol, merre tart a Déryné Program, hova érhet el a következő négy évben?

Az elkövetkező négy évben is folytatjuk a megkezdett szakmai munkát, mint említettem a missziónk időtlen, nem veszít aktualitásából. Ugyanakkor több irányban is szeretnénk fejlődni, kiteljesedni, fókuszba helyezve a szakmai közösségépítést. Ennek egy kis szelete például az idén elindított Drámaíró Műhely, vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kezdődő együttműködés.

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk (Fotó: Bertalan Ádám)