Május 26-án és 27-én a Kolozsvári Magyar Opera mutatkozik be az Erkel Színházban. A határon túli társulat az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszten vendégeskedik, A fecske című, Puccinitől szokatlanul könnyed hangvételű alkotással.

A fecske Puccini egyetlen olyan műve, amely a bécsi operettek mintájára készült. Éppen ezért jóval könnyedebb hangvételű, mint a szerző többi operája, ám a darab végkifejlete mégis drámai mélységet kölcsönöz a cselekménynek. Az itáliai zeneszerző kizárólag ebbe a művébe komponált tangót, polkát és foxtrottot. Bár az operát Puccini a bécsi Carltheater felkérésére írta, azt, az első világháború kitörése miatt végül a Monte-Carlói Operaházban mutatták be, 1917-ben. Az opera a premieren kedvező fogadtatásban részesült, ám Puccini mégis elégedetlen volt művével, többször átdolgozta, majd az évtizedek során monumentálisabb alkotásai háttérbe szorították. Ez az oka, hogy az egykori Városi Színházban 1927-ben bemutatott mű most szerepel először az Opera műsorán.

Jelenet A fecskéből (Fotó: Szabadi Péter)

Giuseppe Adami librettója a Bohémélet és a Traviata elemeit ötvözi: a címszereplő „fecske” Magda, a párizsi félvilági nő, aki jómódú pártfogóján, Rambaldón keresztül ismeri meg a férfi régi barátjának fiát, Ruggerót. Magda és a fiú közt románc szövődik egy párizsi mulatóban, majd a Riviérára költözve élik közös életüket, ám a kurtizán boldogságát beárnyékolja Ruggero előtt eltitkolt múltja, ami tönkre tenné tervezett házasságukat.

Bár a darab korábbi operák stílusjegyeiből építkezik, Anger Ferenc rendező mégis modern történetként tekint rá: „Amíg a verizmus a hétköznapi emberek nem mindennapi, rendkívüli tragédiáiról szól, nagy halállal és veszteségekkel, addig A fecskében hétköznapi emberek hétköznapi tragédiája jelenik meg.”  Az előadás az eredeti, 1917-es változat alapján készült, mindössze egy tenoráriát emeltek át az első átdolgozásból, erősítve ezzel a Magda és Ruggero közti románcot. A darab minimalista látványvilágát Zöldy Z. Gergely tervezte.

A produkció a Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera ötéves együttműködésének eddigi utolsó produkciója, melyben az erdélyi társulat kevésbé ismert operákat állított színpadra és mutatott be Budapesten is. A Kolozsvárott 2019. április 11-én bemutatott darab főszerepeit Ádám Zsuzsanna (Magda), Pataki Adorján (Ruggero) és Balla Sándor (Rambaldo) énekli, míg a további fontosabb szerepeket Kolcsár Kalatin (Lisette, a szolgálólány) és Bardon Tony (Prunier, a költő) formálja meg. A Kolozsvári Magyar Opera énekkarát és zenekarát Horváth József vezényli (karigazgató: Kulcsár Szabolcs).

Kiemelt kép: Jelenet A fecskéből (Fotó: Szabadi Péter)