A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas magyar író és publicista, Esterházy Péter egyik utolsó színműve a Mercedes Benz. A drámát még 2015-ben, a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, ahol 2017 januárjában mutatták be a darab alapján készült előadást. Magyarországon négy évvel ezelőtt az akkor újonnan indult Tesla Teátrumban ismerkedhetett meg először az anyaggal a hazai közönség, ugyanis Esterházy részvételével felolvasószínházi keretek között „mutatták be” a művet. A szlovák teátrum produkcióját aztán pár évvel később a Vígszínház fogadta be egy alkalommal, a magyar dráma napján.

Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Maczkó Csaba)

Magyar színház eddig azonban még nem adaptálta színpadra a művet, így mondhatjuk, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színházban lesz április 13-án a klasszikus értelemben vett ősbemutatója Magyarországon Esterházy Péter nagy, történelmi revüjének. A Mercedes Benz ugyanis Az ember tragédiáját megidézve meséli el az író legendás családjának életét. A történetben az Úr fogadást köt Luciferrel, a tét pedig nem kicsi: elbukik-e az évszázados múlttal rendelkező Esterházy család?

A Mercedes Benzt a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi, a főszerepben Sághy Tamást, Andrássy Mátét, Tűzkő Sándort, a teátrum színészeit, valamint vendégművészként a Vígszínház társulatának tagját, Seress Zoltánt láthatja a közönség. Ebben a szellemi és nyelvi bravúrokkal teli családi történelmi revüben pedig felcsendül majd az Úr kedvenc slágere, a Mercedes Benz Janis Joplintól.

Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Maczkó Csaba)

Szereplők: Sághy Tamás (Úr), Seress Zoltán mv. (Lucifer), Andrássy Máté (Gróf-író), Tűzkő Sándor (Gróf-apa), Kuna Károly (Herceg), Pálya Pompónia (Szolgáló, Második szerető), Varga Lili (Első szerető, Vilma), Závodszky Noémi (Anya, Hercegnő), Kelemen István (Joseph Haydn, Hazafi, Forradalmár), Kovács Tamás (Két angol úr, Ávós)
Alkotók: Závodszky Dalma (jelmeztervező), Perczel Enikő (dramaturg), Radnóti Zsuzsa (irodalmi konzultáns), Horváth Iza (ügyelő), Weil Szilvia (súgó), Vida Emőke (rendezőasszisztens), Szikora János (rendező, látványtervező)
Bemutató: 2019. április 13., székesfehérvári Vörösmarty Színház

Kiemelt kép: Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Maczkó Csaba)