Egy autista fiatalember világát bemutató monodrámával is készül következő évadára a Szegedi Nemzeti Színház. A kortárs francia szerző, Adrien Lepage Élet-Ritmusra című darabjának várhatóan decemberben lesz a magyarországi ősbemutatója. A történet főhősét Medveczky Balázs alakítja.

A francia szerző saját magának írta és játszotta is a darabot, amelynek humora, költőisége és embersége a francia és a belga színpadokon minden korosztály szívét gyorsan megnyerte. A monodrámát Varsányi Anna műfordító, a szegedi színház dramaturgja ültette át magyarra.

A színdarab kamasz főhőse, Adrien Lepagne különbözik a többi fiataltól. Nem teljesít jól az iskolában és nem barátkozik kortársaival. Egy nap rátalál élete értelmére, a dobolásra. Eleinte jobb híján anyja mosóporos dobozain gyakorol. Később viszont megígérik, hogy vesznek neki egy dobszerkót, ha összeszedi magát. Adrienből egy szempillantás alatt osztályelső és házi tündér válik. A zenélés szeretete teljesen felforgatja a fiú mindennapjait és váratlan kihívás elé állítja őt.

A darab legfontosabb üzenete az, hogy a különbözőség, a másság nem betegség. Azokat az embereket, akik valamilyen hátrányos helyzetben együtt élnek velünk, beskatulyázzuk, megbélyegezzük. Elfelejtjük, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi, csak bizonyos helyzetekre kicsit másként reagálnak. Ez olykor nagyon érdekes és gyönyörűen meg is színezi a hétköznapokat. Számomra pont az ő különlegességük a csoda” – mondta az olvasópróbát megelőzően a rendező, Hojsza Henrietta.

Hojsza Henrietta tavaly végzett a Színművészeti Egyetemen Horváth Csaba fizikai színházi koreográfus-rendező osztályában, kinek ez a szegedi monodráma az első önálló rendezése.

Kiemelt kép: Medveczky Balázs az Élet-Ritmusra (fotó: Szabó Luca)