Az Újszínház előadása március 30-án 21 órától látható a köztévé műsorán.

A Gyökössy Zsolt, színházi- és televíziós rendező által írt kamaradarab helyszíne egy európai nagyváros, azon belül is egy házaspár lakásának szalonja. Robert Adam NATO főtiszt, szupertitkos kiküldetésben szolgál a Közel-Keleten, védi Európa békéjét. Egy NATO csúcstalálkozóra érkezik Európába, de arról is rendkívüli eltávozást kap. Százharminc perce van, amit otthon tölthet, így egyszer csak becsenget saját lakása ajtaján. A cseppet sem meglepett felesége, Rita nyit ajtót. Az idegileg a végső határokig kimerült főtiszt az asztalon két terítéket talál. Tébolyult gyanakvásba kezd, faggatja feleségét, hogy ki mást várt. Féltékenysége feledteti vele, hogy ezen az estén ünneplik a 25. házassági évfordulójukat, hiszen ezért tért haza. Az asszony hiába bizonygatja, hogy minden este a férjét várja, pergő, folyton új témába kapó párbeszédükből kiderül, hogy bár nagy szerelemmel és bizalommal viseltetnek egymás iránt, sok alapvető kérdésben nem értenek egyet, politikailag sem.

Az asszony könyörög férjének, hogy szereljen le. A házaspár vitája „akut” témához ér, kiderül, hogy fiuk, Peter, aki a Vöröskereszt orvosa egy muszlim lánnyal szeretne élni. Egy népet pusztító katona fia, ugyanazt a népet gyógyító doktorrá szeretne válni. A feszültség egyre fokozódik, ahogy a katona látogatásának ideje a végére jár. Majd Robert telefont kap a főnökétől, aki utasítja, hogy kapcsoljon az NBC híradójára. Mindketten döbbenten nézik végig élő egyenes adásban, ahogy Peter szerelmének faluját lebombázzák. Elérkezik a búcsú és vele a végső fordulat, lövés dördül az erkélyen.

Szereplők: Kaszás Géza (Robert Adam, NATO főtiszt) és Kökényessy Ági (Rita Adam, a felesége), rendezőasszisztens: Ullmann Krisztina, dramaturg: Bártfay Rita, díszlet- és jelmeztervező: Berg Glória.

A tévéfelvétel rendezői: Dányi Lajos, Gyökössy Zsolt, felelős szerkesztő: Bányász Barna Zsolt, vezető operatőr: Szobrász András.

Kiemelt kép: Kökényessy Ági és Kaszás Géza (Fotó: György Zsolt)