Mint ahogyan korábban hírt adtunk róla, június elején jelenik meg a Gyárfás Dorka és Somos Ákos AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel című kötete a Park Könyvkiadó gondozásában. A könyv bemutatójára június 12-én kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár programjaként.

„Hosszan tudom nézni őket és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” – írja Máté Gábor a 2003-ban végzett első színészosztályáról, mely 2007-től AlkalMáté Trupp néven tizennégy éven át minden nyáron létrehozott egy előadást. Évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozták fel, a helyszín kezdetben a Zsámbéki Rakétabázis volt, később a Jurányi Inkubátorház. Az utolsó előadást 2021-ben tartották. Gyárfás Dorka és Somos Ákos élvezetes interjúkötete ennek a színháztörténetileg párját ritkító vállalkozásnak állít emléket. A gazdag képanyag, Dömölky Dániel és Ilovszky Béla pazar fotói az előadások emlékezetes pillanatait idézik meg. De a könyv ennél jóval több: az interjúkban felvillanó élethelyzetek, dilemmák és kérdések továbbgondolásra késztetnek.

A kötetbemutatón közreműködnek az AlkalMáté Trupp tagjai (Máté Gábor, Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán), valamint a szerzők: Gyárfás Dorka, Somos Ákos és Dömölky Dániel. Az est házigazdája Valuska László lesz. A fesztivál ideje alatt a kötet a helyszínen kedvezményes áron vásárolható meg.

Kiemelt kép: AlkalMáté Trupp kötetbemutató (Fotó: Margó Fesztivál)