Idén a hatodik évaddal tér vissza a Jó kérdés beszélgetéssorozat, aminek első állomását Szegeden tartják szeptember 21-én.

A Magyar Színházi Társaság az egyik legrégebbi magyarországi színházi szervezet, hiszen jogelődjét még 1949-ben alapították, mai formájában 1997 óta működik. Tagjai hivatásos színházak, vagy ehhez szorosan kapcsolódó szakmai szervezetek. A Jó kérdés sorozatot még 2017-ben indította a társaság, azzal a céllal, hogy aktuális, színházzal kapcsolatos, a nagyközönség számára is érdekes témákat boncolgassanak neves színházi dolgozókkal. Ez mit sem változott öt év alatt, sőt, idén országjárásra indul a program, hogy minél több ember számára bemutassa tagszínházait és a Magyar Színházi Társaság tevékenységeit.

A Jó kérdésnek már korábban is voltak szegedi résztvevői, nem véletlen, hogy a Klasszikusok újragondolva alcímet viselő sorozat innen indul szeptember 21-én, a magyar dráma napján. A Reök-palota Zöld Szalonja ad otthon az eseménynek, ami 16 órakor veszi kezdetét Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Schneider Jankó, a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője és Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója részvételével a tagszínházak képviseletében. A résztvevők többek között bemutatják az évadot, és a szezon terveit, de ahhoz, hogy adott városok kulturális és azon belül színházi történetét megfelelő kontextusba helyezzék a hallgatók, minden programon részt vesz egy színházi szakíró is, Szegeden Jászay Tamás színikritikus csatlakozik a beszélgetéshez, hogy Seres Gerda újságíró vezetésével átfogó diskurzus alakulhasson ki.

Az esemény a nagyközönség számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a gyakornok@szegediszabadteri.hu e-mail címen tudnak megtenni. A beszélgetés a Szegedi Nemzeti Színház, a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalán online is követhető lesz.

Kiemelt kép: Reök-palota (Fotó: Keszthelyi Eleonóra)