Pár napja számolt be róla a magyar sajtó, hogy Arany Pálma-díjas lett Buda Flóra animációs kisfilmje, a 27, csakhogy az örömbe némi üröm is vegyült, ugyanis az alkotás nem hazánkban készült el – a Nemzeti Filmintézet többször is elutasította a projekt támogatását, így az a francia Miyu és a magyar Boddah cégek gyártásában tudott megvalósulni. Ez csak egy példa volt, de a hazai alkotók visszajelzései, panaszai alapján számos ilyen eset történik a háttérben, beleértve a feltörekvő filmesek számára nagyon fontos Inkubátor programmal kapcsolatos problémákat is. 

Éppen ezért a Magyar Producerek Szövetsége változást szeretne elérni: javasolják többek között a teljes pályázati rendszet felülvizsgálatát, új forgalmazási stratégia kidolgozását, az Inkubátor program fenntartását és a produkciók adminisztrációs terheinek jelentős csökkentését is. Az alábbiakban változatlanul közöljük a szövetség közleményét, amelyet Dr. Nagy Endre elnök juttatott el a Filmhu-nak: 

„A Magyar Producerek Szövetsége májusi közgyűlésének javaslatai a magyar filmipar hatékonyabb működése érdekében:  

Fontosnak tartjuk a produkciók adminisztrációs terheinek jelentős csökkentését, az NFI-Filmiroda-NAV előírásainak és elvárásainak összehangolását.

Javasoljuk a teljes pályázati rendszer felülvizsgálatát.

Az elmúlt évek sikeres Inkubátor programja továbbra is maradjon meg az NFI által meghatározott prioritások között.  

Javasoljuk a Filmtörvény és a Médiatörvény meglévő ellentmondásainak tisztázását. 

A magyar filmek és a nemzetközi produkciók iparági költségei egyre nőnek, kezd megerősödni egy kettős ár/bér és foglalkoztatási politika a magyar filmek és a nemzetközi produkciók gyártása között, ennek egyik lehetséges feloldása volna, ha a magyar filmek arányosan részesülnének a nemzetközi produkciók hazai költéséből, tehát az ebből befolyt pénz legalább 10%-a fordítódjék a hazai filmek finanszírozására.  

Továbbra is fontos partnere a hazai filmgyártásnak az Eurimages, sokkal szorosabb együttműködésre kellene törekednünk, hogy a magyar filmek folyamatosan részesei lehessenek az európai filmgyártásnak  

Új forgalmazási stratégia kidolgozásának szükségessége itthon és külföldön, Magyarországon a piacot gyakorlatilag monopol helyzetben tartja egy forgalmazó és az ezzel szorosan együttműködő mozihálózat, ami gyakorlatilag kizárja a tisztességes verseny lehetőségét, újra meg kell teremteni a vidéki filmvetítések feltételeit.  

Szükségesnek tartjuk egy hosszútávú nemzetközi forgalmazási stratégia kidolgozását, ami túlmutat a jelenlegi néhány fesztivál mellett működő filmvásáron való részvételen.  

Fontosnak tartjuk, hogy kapjanak nagyobb szerepet a magyar nagykövetségek, kulturális intézetek, tartsanak rendszeres bemutatókat az állomáshelyükön, ahová az adott ország forgalmazóit is meghívják.  

Épüljön be a magyar külgazdasági stratégiába a hazai tartalmak értékesítésének ösztönzése.  

Kezdeményezzük, hogy a mozijegyek elszámolhatósága kerüljön be a többi kulturális támogatás közé, mint a színházjegy vagy a koncertjegy, jelenleg a mozijegy nem számolható el a NAV rendszerében.  

Dr. Nagy Endre
Elnök
Magyar Producerek Szövetsége”

Kiemelt kép: Részlet a Toldi animációs film plakátjából (Fotó: Port.hu)