A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ma tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a X. Színházi Olimpia keretében a koreai MUTDANCE INC előadását látja vendégül: a BEMUT című produkció a társulat egyedi koreográfiai módszerei alapján közelmúltbeli és múltbéli munkáikból mutat be részleteket. A különleges produkció a Magyar Táncfesztiválon és a Nemzeti Táncszínházban lesz látható júniusban.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több mint húsz párral. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Nevük pontosan kifejezi a társulat hazai, európai és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánc-kincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkájukat. Ezen értékek mentén szólította meg a Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és szakmai vezetője, a Harangozó-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa a koreai MUTDANCE INC-t, hiszen a Jung-A Kim vezette, 16 női táncosból álló formáció szintén ars poeticájának tartja hazájuk folk-hagyományainak ápolását.

Ertl Péter (Fotó: Csudai Sándor)

„Fontosnak tartjuk, hogy többezer éves kultúrák találkozhassanak egymással a X. Színházi Olimpia keretében, ezért hívtuk meg Korea egyik legnagyobb táncegyüttesét hazánkba” – fogalmazott Zs. Vincze Zsuzsa a mai sajtótájékoztatón levetített videóüzenetben. Iusco Bernadett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes menedzsere köszöntőjében elhangzott, hogy a Táncegyüttes mindenképpen olyan produkciót szeretett volna Magyarországra csábítani, amely igazi kuriózumnak számít, így a táncosok állandóan változó mozgásán keresztül a tánc bensőséges és mély motivációját kifejező BEMUT-ot külön öröm, hogy megismertethetik a magyar nézőkkel.

A koreai táncélet legkarizmatikusabb alakja, Kim Jung-A által 1994-ben alapított, kizárólag nőkből álló MUTDANCE INC ma is a modernitás, a tradíció, a koreai és a globális kultúra fúzióján keresztül definiálja újra a kreatív tánc fogalmát. A most Magyarországra érkező előadás, mely a BEMUT címet kapta, a MUTDANCE INC társulat legikonikusabb koreográfiáit vonultatja fel. A műsor ötvözi a társulat régi és új munkáit, melyekben a közös nevező a rájuk jellemző egyedi mozgásvilág és koreográfia. Ezt a különleges produkciót hozza most el Magyarországra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a nézők három alkalommal is találkozhatnak majd a koreai táncosokkal: június 15-én a Győri Balett szervezésében megvalósuló Magyar Táncfesztiválon debütál a darab, majd ezt követően június 17-én és 18-án a Nemzeti Táncszínház ad majd otthont a három részes előadásnak.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója a mai sajtótájékoztatón (Fotó: Csudai Sándor)

Velekei László, Harangozó-díjas, érdemes művész, a Győri Balett igazgatója arról beszélt a mai sajtóeseményen, hogy a fesztivál örömmel biztosít minden alkalommal megmutatkozási lehetőséget a MUTDANCE INC-hez hasonló, különleges munkamódszerrel dolgozó, professzionális együtteseknek. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója ehhez csatlakozva pedig azt hangsúlyozta, hogy öröm az egész szakma számára, hogy a X. Színházi Olimpia keretében számos nemzetközileg elismert társulat kap lehetőséget arra, hogy hazánkban is fellépjen.

A mai sajtótájékoztatónak a Koreai Kulturális Központ adott otthont, nem véletlenül, hiszen az In Sukjin vezette intézmény szintén bekapcsolódik majd a MUTDANCE INC magyarországi programjaiba. A Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös szervezésében valósul majd meg egy gasztronómiai bemutató, illetve arra is lesz mód, hogy a különböző találkozókon a koreai művészek a közös nyelven, a táncon kívül megismerkedjenek majd zenei- és viselet-kultúránkkal is. „Nem csak az a célunk, hogy a koreai hagyományokat bemutassuk a X. Színházi Olimpia keretében, fontosnak tartjuk azt is, hogy a végtelenül gazdag magyar folk-kincsek is ugyanannyira reflektorfénybe kerüljenek a mi hazánkban, ezért bízunk benne, hogy hamarosan vendégül láthatjuk a Magyar Nemzeti Táncegyüttest nem csak itt a Koreai Kulturális Központban, hanem országunkban is” – fogalmazott In Sukjin.

In Sukjin (Fotó: Csudai Sándor)

Kiemelt kép: A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója a mai sajtótájékoztatón (Fotó: Csudai Sándor)