Október 16-án 23 óra 30 perces kezdettel látható az M5 csatornán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása, a Szatmár.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Tánc-Archívum sorozatának első két darabját Bonchida háromszor és Kalotaszeg címmel mutatták be. Követve a fáradhatatlan néprajzkutató dr. Martin György táncfilmezéseinek útvonalát, Szatmár táncéletének bemutatásával tisztelegtek a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt a következő „epizódban”. Martin és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték fel és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek). Nemes és nagyszerű munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait. 

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Tánc-Archívum című sorozatát, amely forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a  “tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy- egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. 

A Szatmár rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, művészeti munkatársa és jelmeztervezője Zs. Vincze Zsuzsa, zenei szerkesztője Árendás Péter volt.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Szatmár című táncelőadásból (Fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes)