Több területen is megújul az idei Sziget: a látványvilág, a vendéglátás és a kényelmi szolgáltatások mellett nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem és a fenntarthatóság is.

A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban – a két év kihagyás után – tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a – sokakat ellehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket. Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz” – mondta Kádár Tamás főszervező, a 2023-as Sziget sajtótájékoztatóján.

Kádár kiemelte, hogy lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín is új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. Az immár ikonikusnak számító K- hídon 2022-ben felújítási munkákat végeztek, ám idén már remélhetőleg lehetséges lesz, hogy a fővárossal egyeztetve, újra díszbe boruljon a Szabadság Szigetére vezető híd. Jelentős fejlesztés idén, hogy a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át. Ezek a blokkok nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkednek a Sziget színes forgatagába.

Sziget sajtótájékoztató (Kovács Milán)

Bár még közel 3 hónap van az esemény kezdetéig, az elővételes jegy és bérletértékesítés komoly bizakodásra ad okot. „Jó ütemben halad az értékesítés, és valószínű, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, idén is százezer körül lesz a külföldi látogatók száma. Reményeink szerint folytatódik a már tavaly elindult tendencia, mely szerint több magyar vendég lesz a fesztiválon. Ezt már 2019-ben is fontos célkitűzésként határoztuk meg, és az idei évben is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy visszacsalogassuk a magyar vendégeket” – fogalmazott a főszervező. Ennek érdekében, kifejezetten kedvező jegyár konstrukciókkal várják a hazai diákokat.

Az előadók, zenekarok meghívásánál idén is a hagyományos elvet követtük, tehát a fellépők között lesznek nagy világsztárok, befutott nevek, de itthon még nem látott előadók, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségek is” – fogalmazott a programmal kapcsolatban Csiszár Virág, a Sziget booking menedzsere. A Nagyszínpad felhozatalával kapcsolatban arról is beszámolt, hogy a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni. Ők a Florence + the Machine az első napon, majd sorban az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, név szerint Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján Billie Ellish. A nevek hallatán szinte már most borítékolni lehet a legnépszerűbb napokat, hiszen az Imagine Dragons pénteki, David Guetta szombati, és korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas, Billie Ellish keddi fellépéséről előzetesen is kijelenthetjük, hogy nagyot fognak szólni. Főleg, hogy a fiatal amerikai énekesnő először lép fel hazánkban.

Az idén 29. alkalommal megrendezésre kerülő Szigetet a nemzetköziség és a sokszínűség jellemzi: a 40 helyszínre 62 országból érkeznek a fellépők. Természetesen a külföldi sztárok mellett a hazai kedvencek is fellépnek (Halott Pénz, Carson Coma, Krúbi, Ivan&The Parazol, az idén 30 éves Anima Sound System, vagy a Margaret Island, hogy csak néhány nevet említsünk), de a színház, a cirkusz és az irodalom is elérhető közelségbe kerül a legnépszerűbb augusztusi fesztiválon.

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiállnak az ukrán nép mellett, és szeretnék őket támogatásukról és együttérzésükről biztosítani. Ennek kifejezéseképpen a Nagyszínpad egyik Love Revolution Special programja is őket helyezi előtérbe, de szinte minden színpadon találhatnak a látogatók ukrán fellépőket a fesztivál ideje alatt.

Kiemelt kép: A Sziget sajtótájékoztatója (Fotó: Kovács Milán)