2022-ben debütált a Káel Csaba rendezte Bánk bán című operafilm, amely a hazai nézők körén túl nemzetközi sikereket is elért: a Hollywood Reporter, az India Times, sőt még a Variety és a Chicago Sun Times is elismerően nyilatkozott az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat részeként bemutatott alkotásról. Most a magyar kultúra napján különleges helyszínen, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában nézhetik meg az érdeklődők a Nemzeti Filmintézet bevonásával digitálisan felújított kópiát.

A grandiózus film impozáns szereposztással készült: Bánkot Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója keltette életre, hozzá csatlakozott Marton Éva Gertrudként és Rost Andrea Melindaként. További szerepekben feltűnik Gulyás Dénes (Ottó), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom-Nagy Sándor (Petur bán), Réti Attila (Biberach) és Asztalos Bence (Sólom mester). A Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr fényképezte filmben közreműködött a Magyar Millenium zenekar és a Nemzeti Énekkar is, Pál Tamás vezetésével.

A felújítást követően a film 4K felbontásban, Dolby Digital hanggal kerül majd a nézők elé, Regéczy Viola fénymegadó, Lajos Tamás operatőr, a Nemzeti Kulturális Alap filmművészeti kollégiumának vezetője, illetve Oláh Ottó hangmérnök közreműködésének köszönhetően, akiket a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai is segítettek. A kópia először a magyar kultúra napján, január 22-én lesz megtekinthető az Eiffel Műhelyházban, amely egy estére otthont ad majd az ország egyik legnagyobb mozivásznának (13x7m), itt összesen 400 fő élvezheti majd a különleges 7.1-es Dolby Atmos hangrendszer teljesítményében felcsendülő klasszikus áriákat.

A vetítést megelőzően, 17 órától a film alkotói kerekasztalbeszélgetésen vesznek részt a teátrum Bánffy termében. A két eseményre a Magyar Állami Operaház hivatalos oldalán keresztül lehet regisztrációs jegyeket váltani.

Kiemelt kép: Rost Andrea a Bánk bán című filmben (Fotó: Magyar Állami Operaház)