November 29-én 21 órától Shakespeare Othello című drámáját közvetíti az M5 csatorna. Az előadást 1976-ban rendezte Ádám Ottó a Madách Színházban.

„Uram, vigyázz, hogy féltékeny ne légy! A zöldszemű szörny csak kacag az étken, Amelyből él.” – Shakespeare 1603 körül keletkezett drámája a napjainkban is aktuális emberi tulajdonságokról, a féltékenység bűnéről mindenki számára ismerős lehet. A velencei flottát a törökök ellen diadalra vezető hős ciprusi kormányzó, Othello elragadtatott boldogságban él hitvesével, Desdemonával, ám zászlósa, Jago kétséget ébreszt benne felesége hűségével kapcsolatban. A gyanúba hozott hadnagyot, Cassiót Jago verekedésbe keveri. Amikor az asszony szót emel a lefokozott hadnagy érdekében, majd a Jago által elrejtett zsebkendője is tőle kerül elő, az őrjöngő mór már biztos benne, hogy felesége hűtlen hozzá, és ez a rögeszméjévé válik.

Ádám Ottó rendezésében a címszerepet Bessenyei Ferenc játssza. További szereplők: Huszti Péter, Piros Ildikó, Bakay Lajos, Bálint György, Bányai János, Bencze Ilona, Bodor Tibor, Dózsa László, Fillár István, Gaál János, Garics János, Gyabronka József, Horesnyi László, Kalocsay Miklós, Papp János, Szalay Edit, Tímár Béla, Ujlaky László.

Kiemelt kép: Bessenyei Ferenc és Huszti Péter az Othellóban (Fotó: Keleti Éva)