Szeptember 15-én debütál a Pretty Woman című mindenki által ismert amerikai sikerfilm színpadi változata a Madách Színházban, ahol Szirtes Tamás, a teátrum igazgatójának vezetésével ma meg is tartották az olvasópróbát.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező köszöntőjében arról beszélt, hogy a mesék milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben: a történetmesélés egyidős velünk, azóta létezik, amióta a homo sapiens, a gondolkodó ember feltűnt bolygónkon. A mesék segítettek abban, hogy megismerjük múltunkat, önmagunkat, az emberiség története nagy mesékből áll. Ám a kisebb elbeszélések, a tündérmesék – amilyen a Pretty Woman is – egyenesen szólnak mindenkihez, hiába változik a világ, aktualitásukat sosem vesztik el.

És hogy miért hatnak olyan mélyen az emberekre? Mert legbelül mi magunk is mindannyian Hamupipőkék vagyunk, rejlik bennünk valamilyen egyedi érték, ambíció, valamilyen megismételhetetlen egyediség, amelyet vágyunk, hogy mások is felfedezzenek. Ezt felismerve J. F. Lawton megírta a 90-es évek egyik legikonikusabb történetét, amelyben a mai korba helyezte a szegény sorsú lányt, így lett Vivian Ward prostituált, Edward Lewis pedig menő vállalkozó. Julia Roberts kivételes alakításának köszönhetően mindenki képes volt azonosulni a perifériára szorult nővel, egyként szurkolt az összes néző, hogy Richard Gere váltsa meg őt és emelje maga mellé, oda ahová egyéni érdemei szerint tartozik – és hogy sikerült-e?

Szirtes Tamás a Pretty Woman olvasópróbáján (Fotó: Kovács Milán)

Olyannyira, hogy a színházi szakemberek, akik folyamatosan keresik a zenés műfaj tárgyát, felfigyeltek a történetre. Azonban a színpadi változat megírása közben Garry Marshall, J. Fl. Lawton, Bryan Adams és Jim Vallace továbbmentek: igyekeztek feltérképezni a szerelmi történet pszichológiai mélységeit, megfogalmazni, hogy milyen ez a két ember, amikor találkoznak és hová jutnak el együtt a tündérmese végére. Az így megszületett musical pedig óriási sikert aratott előbb New Yorkban, majd Londonban is, és idén végre Magyarországra is megérkezik, a Madách Színház színpadára.

Szirtes Tamás legújabb rendezésében arra készül, hogy a mai művészeti életre jellemző, ironikus esztétikai formanyelvet figyelmen kívül hagyva, a mese legtisztább esszenciáját megmutatva állítsa színpadra a modern Hamupipőke-történetet, amelyben a két főszereplőt Arany Tímea / Gubik Petra / Zámbó Brigitta és Pesák Ádám / Solti Ádám játsszák majd. A díszletért és az animációkért Vízvárdi András, a jelmezekért Rományi Nóra felel majd, a koreográfus Tihanyi Ákos, a zenei vezető Köteles Géza, a játékmester Molnár Ferenc lesz.

A mai olvasópróbán a prózai részeket, amelyeket Baráthy György írt Szirtes Tamás olvasta fel, a szólisták és a kar pedig elénekelték a dalok magyar verzióját, amelyek szövegeit Bárány Ferenc jegyzi.

Kiemelt kép: Gubik Petra a Pretty Woman olvasópróbáján (Fotó: Kovács Milán)