Szeptember 24-én a Macskák 1500. előadásával nyitja meg évadát a Madách Színház. Alig egy évvel a londoni bemutató után, 1983. március 25-én volt a Macskák budapesti premierje, Andrew Lloyd Webber azóta legendássá vált műve Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával került bemutatásra. Az elmúlt 38 évben az előadás folyamatosan műsoron volt, mindeközben a szereposztás természetesen sokszor megújult, mindösszesen több mint 270 művész állt már színpadra a darabban. A majdnem négy évtized alatt több mint 1,6 millió néző váltott rá jegyet. Az eddigi szereplők közül legtöbbször Bajza Viktória, Bencze Ilona és Póka Éva játszott a musicalben, mindhárman ezernél is több alkalommal váltak macskává.

A jubileumi előadáson újra a színpadon állnak majd sokan azok közül, akik az elmúlt 38 évben szerepeltek az előadásban, és megemlékeznek azokról is, akik már nem lehetnek velünk. Seregi László Kossuth-díjas koreográfust, a darab társrendezőjét felvételeken idézi majd meg a Madách Színház.

Hogy mi a rendkívüli siker titka? Seregi László, egy interjúban azt mondta: „Nem volt mindegy, hogy kinek a kezébe kerül Budapesten ez a nagysikerű darab. Ez a Szirtes Tamás és a Seregi László kezébe került, és a magyar színészek, művészek és táncosok kezébe, tehát ha nem kettőnké ez a darab, akkor ez már régen elporladt volna.”

A páratlan jubileumot különleges programsorozattal ünnepli a Madách Színház: szeptember 23-án Budapest több pontján találkozhatnak a a Madách Tánc- és Színművészeti Iskola és Szakgimnázium tanulóival, akik feldíszített kamionnal járják majd a várost. Az ünnepi Macskák-héten minden előadás különleges meglepetést tartogat a nézők számára, szeptember 25-től október 3-ig minden Macskák előadás tapsrendjében egy-egy rendkívüli énekesnő énekli majd a Memoryt, a darab leghíresebb dalát. Vendégek lesznek: Wolf Kati, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Tóth Vera és Keresztes Ildikó is.

Kiemelt kép: Jelenet a Macskákból (fotó: Madách Színház)