A színház mélyebb megismerését, a „nézni tudás” fejlesztését és az alkotó képzelet serkentését tűzte ki céljául évekkel ezelőtt az Örkény Színház fiataloknak létrehozott Ifjúsági Részleg és AlkotóMűhelye, az IRAM. A művészetközvetítő tevékenységet végző csapat diákoknak és pedagógusoknak, fiatal és idős nézőknek egyaránt szervez programokat, melyeken nem csak egyszerűen a színházcsinálás rejtelmeibe nyerhetünk bepillantást, hanem ebben a teátrum művészei vannak segítségünkre.

Az IRAM által szervezett események között szerepel többek között a Közbejárás, mely egy kulisszajárással egybekötött szórakoztatóan informatív helytörténeti séta is, a Közjátékon egy-egy téma köré szervezve próbálhatjuk ki magunkat improvizatív játékok során, az Olvasópróba-demóval és nyílt próbákkal betekintést kaphatunk abba, hogyan készülnek a bemutatók, az Előadás Plusz pedig ráhangoló és elemző program az előadások előtt. Az IRAM színes kínálatának része még egyebek mellett az Előszoba elnevezésű beszélgetéssorozat is, mely szintén egy-egy előadás köré szerveződik.

Az Előszobát legközelebb május 4-én, 16 órakor tartják az Örkény Színház előcsarnokában. A közel-keleti helyzetről és a változó férfiszerepekről lesz szó A lélek legszebb éjszakája című előadás kapcsán. Ezekről a témákról beszélget Dr. Hadas Miklós szociológus, maszkulinitás-kutató, Sayfo Omar Ádám, Közel-Kelet-kutató, valamint Polgár Csaba, A lélek legszebb éjszakája rendezője. A beszélgetést Szabó-Székely Ármin, az előadás dramaturgja vezeti. A programra azokat a nézőket is várják, akik még nem látták az előadást. Jegyet az Örkény pénztárában lehet váltani 500 Ft-ért.

Kiemelt kép: Az előadás plakátjának részlete (fotó: Örkény Színház)