A Radnóti Színház ad otthont a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című produkciójának január 15-én, a darab 17 és 20 órakor is megtekinthető lesz.

A cselekmény szerint három érettségi előtt álló fiú rendszerellenes akcióba kezd a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben. Ezeknek a szűkösség ellen harcoló kamaszoknak a cselekedetein keresztül követhetjük végig az előadást és közben tesszük fel magunknak is a kérdést, hogy a tetteinkért valóban csak mi magunk vagyunk felelősek, vagy a külső tényezők, így a politikai korszak, vagy a családi hátterünk is meghatározza azokat? Péter, az igazi lázadó, Zoli, a barátok és a hatalom közt őrlődő és Áron, a világgal és saját magával is békétlen három fiú, immáron férfiak, akiknek harminc év elteltével egy osztálytalálkozón kell szembenézniük tetteikkel.

Bódi Attila regényéből Barabás Olga készített színpadi adaptációban, László Csaba, Szász Csaba, illetve Sebestyén Aba kelti életre a három fiatalt, utóbbi pedig a rendezői feladatokat is elátja. A Yorick Stúdió darabja 2022-ben elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat, a Városmajori Színházi Szemlén a Közönségzsűri különdíját, valamint a Fidelio különdíját a Szemle legfelkavaróbb előadásának kitüntetéseként.

Kiemelt kép: Részlet az előadásból (Fotó: Kelemen Kinga, Forrás: Radnóti Színház)