Túl kell lépnünk a korlátainkon. A legtöbbször a fejlődésünk érdekében, gyakran mások miatt és alkalmanként az elvek okán is. Olyanokén, amik nem engedik eltűrni például az igazságtalanságot. Ezt éli át az ifjú Christopher is, amikor élettelenül találja a szomszédék kutyáját, a vasvillával meggyilkolt Wellingtont, a rendőrség pedig őt gyanúsítja meg a szörnyű, brutális tettel. A tizenéves fiú elhatározza, hogy kinyomozza a valódi tettest, csakhogy minden elszántságát segítségül hívva kell kitörnie addigi behatárolt életéből és felgöngyölíteni a messzire vezető szálakat, mivel Christopher autista. Ez Mark Haddon 2003-ban megjelent bestsellerének, A kutya különös esete az éjszakában című detektívtörténetének a premisszája, amelynek címe valószínűsíthetően Sir Arthur Conan Doyle 1901-ben született sztorijára, A sátán kutyájára reflektál, Sherlock Holmes szelleme pedig az ifjú detektívben elevenedik meg. A párhuzam ellenére azonban nem csupán felnőtteket céloz meg a mű.

A kritikailag elismert, népszerű regényből Simon Stephens faragott egy 7 Olivier-díjjal jutalmazott darabot, amelyet eredetileg a londoni Nemzeti Színház mutatott be, majd a világ számos játszóhelye lecsapott rá, beleértve Magyarországot is. Hazánkban – többek között – a tatabányai Jászai Mari Színház tavaly áprilisban állította színpadra A kutya különös esetét a Jászai Mari-díjas Guelmino Sándor (Veszedelmes viszonyok, Szutyok, Ha elállt az eső) rendezésében, aki Baráthy György fordítása alapján lepte meg egy rejtélyekkel és érzelmekkel teli előadással a tatabányai nézőket. „Egyrészt arról szól, hogy hogyan tudjuk meghaladni a saját korlátainkat, mikor kell és mikor érdemes, egyáltalán tudjuk-e? Szól arról is, amin egy átlagos kamasz átmegy, hogy miképpen kell leválni a szülői otthonról és hogyan kell felnőtté válnia. Sok-sok olyan dologról szól, amivel mindannyian tudunk mit kezdeni, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a szülők nehéz helyzetébe is betekintést enged a darab.” – árulta el a rendező a Tatabányai Közösségi Televíziónak.

Figeczky Bence és Király Attila A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó: Prokl Violetta/Jászai Mari Színház)

A témájában mélyenszántó, vizualitásában sokszínű és elbeszélésmódjában csavaros detektívtörténet legfőbb erősségét mégsem ezek adják, hanem a főszereplőt életre keltő Figeczky Bence (Tesztoszteron, Ha elállt az eső, Cabaret) aprólékos játéka, aki igyekezett a maga képére formálni Christophert. A fiatal színész szintén a tatabányai televíziónak beszélt róla, hogy a szerepre való felkészülés során többször is elolvasta a regényt, illetve szakanyagokat és filmeket nézett, a próbák alatt pedig szelektálták, hogy miket tud hasznosítani ezekből. Azt viszont már nekünk árulta el, hogy az elmúlt két év felhozatalából ez volt a kedvence: „Minden szerepben más a kihívás, mások a nehézségek és a könnyebbségek, így egyet kiemelni nem tudok. De A kutya különös esete az éjszakában című előadásunkat kifejezetten szerettem, a szerep nagysága és nehézsége miatt. Az a darab remek visszaigazolás volt számomra, hogy hol tartok, milyen kondícióban vagyok színészileg. Jó volt újra és újra megmászni a hegycsúcsot.” Hasonló lelkesedéssel mesélt a Haddon-Stephens műről a Deszkavíziónak Maróti Attila is, aki többféle módon, például rendőrként is felbukkan a színen: „Igaz, már kifutóban van, de A kutya különös esete az éjszakában című előadásunkat nagyon szeretem. Abban mindenki több, kisebb-nagyobb szerepet játszik, én például rendőrt, boltost vagy a főhős mostohaapját. Az előadás olyan, mint egy mesekönyv, a díszlet és a jelmezek is színesek, nincsen semmi, ami ne rikítana. A történet főszereplője Christopher, egy Asperger-szindrómás fiú, de az előadás több pontján mi is mindannyian Christopherekké válunk. Nagyon jó jelenetek vannak benne.”

Figeczky Bence és Maróti Attila A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház)

Az előadás legfontosabb üzenetére a szerző, Mark Haddon világított rá egy találó blogbejegyzésében, amelyet magyarul a Tatabányai Közösségi Televízió fordításában ismerhettünk meg: „Nem kell az Asperger-szindróma szakértőjének lennünk, empátia kell. Egy olyan világ felépítése, amibe mi is be tudunk lépni, hogy körülnézzünk egy másik ember fejében. Ha nem is tökéletes a kép, de sokkal jobb, mint be sem lépni és kívülről megrémülni a látottakon. Ha megismerjük, többé nem félünk tőle. Ez az elfogadás első lépcsője.” Az első lépcsőfokhoz viszont ez esetben egy szabadtéri színház jelenti a kaput, hiszen A kutya különös esete az éjszakában a Jászai Mari Színház után hamarosan Budapestet is beveszi. Egyetlen alkalommal, augusztus 24-én, hétfőn, 20:00-kor láthatja majd a Városmajori Szabadtéri Színpad közössége is, hogyan tör ki korlátaiból egy tizenöt éves autista fiú az igazság kiderítésének érdekében. Erőfeszítései mindannyiunk számára tanulsággal szolgálhatnak, amelyet mi is a magunkévá tehetünk, hiszen jegyek még kaphatóak a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján.

Kiemelt kép: Figeczky Bence és Király Attila A kutya különös esete az éjszakában című előadásban (Fotó: Prokl Violetta/Jászai Mari Színház)